thumb-956

Μετεκπαίδευση στην Ψυχοδυναμική Γιουγκιανή Προσέγγιση μέσω της Χοροθεραπείας

logo-956
Κατηγορία:
Συμβουλευτική

Γενική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

"XOROTHERAPEIAH Χοροθεραπεία είναι η θεραπευτική χρήση του χορού ως μεθόδου ψυχοθεραπείας και βασίζεται στην υπόθεση ότι το μυαλό και το σώμα βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση (Schoop 1974). Βασίζεται σε ψυχολογικές και σωματικές διεργασίες που συνδέουν το σώμα, τις αισθήσεις, το νου και την ψυχή. Η πρακτική της Χοροθεραπείας εφαρμόζεται σε όλους τους πολιτισμούς & διαφορετικές κοινωνίες σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της γης ανά τους αιώνες, ενώ ως μέθοδος χρησιμοποιείται από πολλές διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές. Ο χορός από αρχαιοτάτων χρόνων είχε ένα θεραπευτικό τελετουργικό κομμάτι.

Η Χοροθεραπεία προσεγγίζει την θεραπεία σαν ένα όλον όπου οι ψυχικοί παράγοντες επηρεάζουν τις σωματικές συνθήκες και αντίστροφα.

Η χοροθεραπεία είναι μία γέφυρα εξερεύνησης των πρωταρχικών σταδίων ανάπτυξης.

Το σώμα μας είναι το απόλυτο και μοναδικό μέσο που έχουμε διαθέσιμο για να δημιουργήσουμε αλλαγή στην ζωή μας και στον τρόπο που βιώνουμε τον εαυτό μας, επειδή σε αυτό «κατοικούμε» και με αυτό εκφραζόμαστε και δημιουργούμε ανά πάσα στιγμή. Το σώμα αποθηκεύει, «κρατάει» τις εμπειρίες και επικοινωνεί τις ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις πολλές φορές περισσότερο από ότι οι λέξεις. Το σώμα μας κρατάει και"XOROTHERAPEIA επικοινωνεί προς τα έξω την «προσωπική μας ιστορία», δίνει πληροφορίες για το πώς διαχειριζόμαστε τον εσωτερικό μας κόσμο και πώς τον προβάλλουμε προς τα έξω, μας περνάει μηνύματα τα οποία οφείλουμε να παρατηρήσουμε και να ακούσουμε. Η Χοροθεραπεία στηρίζεται στην αρχή ότι ο τρόπος που κινούμαστε και εκφραζόμαστε μη λεκτικά εκδηλώνει τον τρόπο που αισθανόμαστε και σχετιζόμαστε με τους άλλους. Το σώμα γνωρίζει ποιοι είμαστε, τί αισθανόμαστε, ποιες είναι οι ανάγκες μας.

Η Χοροθεραπεία κινητοποιεί το σώμα να αφυπνιστεί, να ξυπνήσει τα βασικά αρχέτυπα και να τα εκφράσει.

Η Χοροθεραπεία είναι μια δημιουργική ψυχοθεραπεία. Το μέσον της είναι η κίνηση, η έκφραση δηλαδή μέσα από το σώμα. Σκοπός της είναι να προσφέρει στο άτομο ένα ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο όπου μπορεί να εξερευνήσει τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Μαρία Καρκανιά (Διευθύντρια Τομέα Ψυχολογίας) (Ψυχολόγος-Αναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια μέσω των τεχνών)

"EIKASTIKWNΗ Μαρία Καρκανιά είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2002) και του τμήματος Ψυχολογίας του University of Wales (2006). Παράλληλα με τις σπουδές της ασχολήθηκε πάρα πολλά χρόνια με τις τέχνες κυρίως με τη Μουσική και το χορό.

Έχει σπουδάσει πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Ψυχικού). Έχει σπουδάσει μοντέρνο και σύγχρονο χορό.

Η βαθιά αγάπη της και ενδιαφέρον για το αντικείμενο του χορού και την ανάλυση κίνησης και τη σύνδεση σώματος, ψυχής και συναισθημάτων την οδήγησε στη Χοροθεραπεία. Έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Γιουγκιανής Συμβουλευτικής μέσω της Χοροθεραπείας του Ελληνοβρετανικού. Εκπαιδεύτηκε στο σύστημα ανάλυσης κίνησης Laban Movement Analysis. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων σωματικής αυτογνωσίας, ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και somatics. Έχει ολοκληρώσει την ενότητα ‘Αισθήσεις & αντίληψη 1 του Επαγγελματικού Εκπαιδευτικού προγράμματος ‘Εκπαίδευση Ενσώματης Κίνησης – Body- Mind Centering’.

Έχει εκπαιδευτεί στην ενσώματη πρακτική ‘Woman Wellness’ με την Usha Αnandi που αφορά ένα σύστημα σωματικών πρακτικών σχεδιασμένο για τη γυναικεία ανατομία και σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες της Γυναίκας. Έχει εκπαιδευτεί στο πρόγραμμα Embodying Archetypes, την Ενσωμάτωση Αρχετύπων. Έχει ολοκληρώσει τον εκπαιδευτικό κύκλο ‘Unlock your Archetypal Strengths with the Feldenkrais Method’ με τη Lavinia Plonka που αφορά την εξερεύνηση των αρχετύπων μέσω από το σώμα μέσα από τη μέθοδο Feldenkrais.

Το μεγάλο της ενδιαφέρον για την Αναλυτική Γιουγκιανή προσέγγιση και τις τέχνες την οδήγησε στο να χρησιμοποιεί ένα μοντέλο ανάλυσης το οποίο συνδυάζει τα σύμβολα, τα αρχέτυπα, ανάλυση και ερμηνεία των ονείρων και τη βασική τεχνική active imagination (τεχνική ενεργητικής φαντασίας μέσα από τις τέχνες).

Είναι Ψυχολόγος με Ψυχοδυναμική (Αναλυτική – Γιουγκιανή) κατεύθυνση, θεραπεύτρια μέσω της κίνησης και χρησιμοποιεί θεραπείες μέσω Τεχνών (χοροθεραπεία, θεραπεία μέσω των εικαστικών, θεραπεία μέσω της άμμου) στη θεραπευτική δουλειά της με παιδιά και εφήβους και νέους. Χρησιμοποιεί τεχνικές θεραπείας μέσα από τις τέχνες (active imagination, authentic movement, guided imagery, sand therapy ). Τα τελευταία χρόνια προσέγγισε θεραπευτικά ομάδες γυναικών με θέμα ‘ Η εξερεύνηση του Αρχετύπου της Εσωτερικής θεάς’.

Είναι Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Ψυχοθεραπεία μέσω των Τεχνών και παράλληλα διατηρεί δικό της στούντιο Θεραπειών μέσα από τις Τέχνες.

Μελίνα Αργυρίου, Χοροθεραπεύτρια

"XOROTHERAPEIAΓεννημένη στην Αθήνα, η Μελίνα Αργυρίου, είναι πτυχιούχος του London College of Dance and Performing Arts (Λονδίνο), όπου και βραβεύτηκε με τα βραβεία Best Artistic Performance in Ballet Best Dancer of the Year.

Το έντονο ενδιαφέρον της για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη φύση την οδήγησε να επεκτείνει τις σπουδές της και να γίνει κάτοχος μεταπτυχιακού (ΜΑ) in Movement Psychotherapy(Goldsmiths University)

Διεύρυνε τη μελέτη της πάνω στην γιουνγκιανή προσέγγιση και παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια στο Λονδίνο από τον γιουνγκιανό αναλυτή Graham Horwood.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της δράση το 2001, συνεργαζόμενη με τα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Αγρινίου ως χορογράφος. Το 2002 συμμετείχε στην ταινία μεγάλου μήκους του Βασίλη Μπουντούρη, «Πάρ΄τα όλα». Από το 2002 ως το 2007 συμμετείχε σε παραστάσεις διαφόρων θεάτρων και φεστιβάλ στο Λονδίνο όπως: The Place, Theatro Technis, Art Deco Theater, Dance Resolution Festival & Synergy Festival.

Το 2008-2009 συνεργάστηκε με το ΘΟΚ ως χορογράφος και performer στην παράσταση Beauty Mark. Από το 2002 έως σήμερα είναι δασκάλα δημιουργικής κίνησης και από το 2007 εργάζεται ως Χοροθεραπεύτρια. Η βαθιά επιθυμία της για κατανόηση της σύνδεσης σώματος και ψυχής την οδηγεί να εμβαθύνει τις γνώσεις της στην κινέζικη ιατρική και φιλοσοφία και να ταξιδέψει στην Κίνα(2005 και 2007) για tai chi σεμινάρια με taoist master του Wu Dang. Αργότερα(2007) ξεκινά να διδάσκει την εσωτερική πολεμική τέχνη του Tai Chi. Παράλληλα εμβαθύνει τις γνώσεις της στην Ακαδημία Ελληνικής και Κινέζικης ιατρικής στον τομέα της Ρεφλεξολογίας και γΙνεται διπλωματούχος Ρεφλεξιολόγος. Από το 2011 συνεργάζεται με το Synergy of Art της Silvia Macchi συνδημιουργώντας στις παραστάσεις «Ο κύκλος των Μεταμορφώσεων», «Πόρτες», «Aποτυπώματα» και «Ενέργεια 29χλμ. νοτιοδυτικά» στο Ναό της Αφαίας. Παράλληλα από το 2012 γίνεται ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής όμαδας Synama χορογραφώντας το video dance «Genius Loci», «RE-TURN» και άλλες ανεξάρτητες παραγωγές, με τελευταία συνεργασία να χορογραφεί τη χοροθεατρική παράσταση «Σκελετογυναίκα».

Eριφύλη Δαφέρμου

Η Εριφύλη Δαφέρμου αποφοίτησε από την επαγγελματική σχολή χορού Μοριάνοβα – Τράστα. Με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις σπουδές της στο Laban Center London με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA Dance"DRAMATOTHERAPEIA Theater Practice. Στο πλαίσιο σπουδών της στο Λάμπαν χορογράφησε τα έργα Tetragramme και Tetragramme2 (Bonnie Bird theater 2003).

Από το 2006 – 2012 ήταν χορογράφος και βασική χορεύτρια των Dirty Granny Tales (ιδρυτικό μέλος) έχει χορογραφήσει και χορέψει τα έργα Inversed world(2006), Didi’sson(2009), Jealous(2010), Rejection(2011) με τα οποία η ομάδα περιόδεψε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (www.dirtygrannytales.org)

Mεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τους Θέαμα και Άλλη πλευρά (2001), Seresta (2002), Kreativ kompanie x thesis (2004, 2006), Tranzito (2008), Χορόνδε (2011, 2012), Face the Fact (2013), τον Μιχάλη Φραγκιαδάκη και το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας (2013), καθώς και με το Μέγαρο μουσικής Αθηνών (2005) και την Αποστολία Παπαδαμάκη (2004, 2011).

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Rina Schenfeld, Κώστα Φιλίππογλου, Vincent Cacialono, Michael Schumacher, Gwen Welliver, Katie Duck, Katrina Brown, Keren Levi, Laura Moro, Mary O’donnell Fulkerson, Inaki Azpillaga, Vahid, Julyen Hamilton, Juan Kruz Diaz De Garaio Esnaola, Hofesh dance company, DV8 κ.α.

Ως καθηγήτρια σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού έχει συνεργαστεί με την Ανωτέρα σχολή χορού της Εθνικής Λυρικής σκηνής(2011 – 2012), το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης(2008), τον Δήμο Φιλοθέης, την σχολή χορού Μαρίνας Πολλάτου, και το Ash in art. Από το 2005 διδάσκει στην επαγγελματική σχολή χορού Μοριάνοβα Τράστα σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό, για την οποία έχει χορογραφήσει τα έργα «Περνώντας…» (2011- 2012), «Λίγο πριν, λίγο μετά, λίγο ακόμη…» (2013) «Κινούμενες φωνές»(2013), «Νοικοκυρέματα»(2015), «Απολιτίκ»(2015). Το 2013 ίδρυσε τον χώρο Lalo (www.choroslalo.gr) ως έδρα της ομάδας Λαλώ με στόχο την φιλοξενία σεμιναρίων, προβών και την στέγαση έρευνας γύρω από τον χορό και την κίνηση. Παίζει πιάνο και ασχολείται με το θέατρο και την δημιουργική γραφή.

Έφη Νταΐάνα Τζάκα – Χοροθεραπεύτρια, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

"MOUSIKOTHERAPEIAΗ Έφη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου από πολύ μικρή ασχολήθηκε με τον χορό. Σε ηλικία 15 ετών φεύγει για το εξωτερικό όπου και ολοκλήρωσε το σχολείο και σπουδές χορού στο LABAN CENTER – LONDON. Μετέπειτα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – CITY UNIVERSITY LONDON και στα 26 της χρόνια αρχίζει τον τριετές κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Χοροθεραπεία όπου και ολοκλήρωσε με MA IN DANCE MOVEMENT THERAPY – UNIVERSITY OF HERTFORDSHIRE. Γυρνώντας Ελλάδα ολοκληρώνει τον κύκλο σπουδών της στο UNIVERSITY OF WHALES – ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ με πτυχίο στην Ψυχολογία.

Η αφοσίωση της στην Γιουνγκιανή Αναλυτική Ψυχολογία την ώθησε να διευρύνει την έρευνα της στην Αρχετυπική και Διαπροσωπική (TRANSPERSONAL PSYCHOLOGY) όπως και εκπαιδεύτηκε για χρόνια σε τεχνικές και την φιλοσοφία του Αρχέγονου Σαμανισμού στην Αγγλία με διάφορους δασκάλους.

Η ενασχόληση της με την Αρχετυπική Αναλυτική και Διαπροσωπική Ψυχολογία έχει ως κέντρο μελέτης και εφαρμογής μύθους και συμβολισμό από την Ελληνική Μυθολογία και φιλοσοφία. Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται εντατικά μέσα από την εργασία της με την ενεργοποίηση της μνήμης μέσα από το σωματικό υποσυνείδητο και σωματικό ασυνείδητο όπως αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει για το άτομο την αυτογνωσία του εαυτού του. Το 2015 με 2016 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της στην ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΎΠΝΩΣΗ στο Ομακοείο Αθηνών όπως και μέσα από το HYPNOVISION INTENSIVE THERAPY COURSE – SILVA METHOD – AMERICAN ASSOCIATION OF HYPNOSIS.

Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας τα τελευταία 16 χρόνια κυρίως με ενήλικες. Έχει συνεργαστεί και με διάφορα κέντρα αναπτυξιακών διαταραχών για παιδιά όπου έχει αναλάβει ομάδες χοροθεραπείας και δημιουργικής κίνησης για παιδιά με αυτισμό και άλλες διαταραχές. Εδώ και 15 χρόνια συνεργάζεται με το LOGOS INSTITUTE όπου παρέχει χοροθεραπευτική παρέμβαση σε ομαδικά προγράμματα αντιμετώπισης και θεραπείας του Τραυλισμού. Όσο ήταν στην Αγγλία δούλευε σε ψυχιατρικό κέντρο ημέρας και σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σαν σχολική σύμβουλος χοροθεραπεύτρια.

Από το 2007 μέχρι και σήμερα έχει παρουσιάσει και διδάξει την μέθοδο της πάνω στην Σωματική μνήμη μέσα από την Αρχετυπική Ψυχολογία σε διάφορους φορείς όπως στην ΣΤΕΓΗ ΧΟΡΟΥ στην Λεμεσό όπως και στο NEW SCHOOL OF PERFORMING ARTS – AMSTERDAM.

Στο παρελθόν επίσης έχει δουλέψει σαν Ομαδική Θεραπεύτρια σε φορείς απεξάρτησης από Ναρκωτικά όπως το 18 Άνω και το Κέντρο Έρευνας της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς (2003-2006). Επίσης από το 2001 μέχρι το 2006 δίδαξε Ανάλυση Κίνησης σε Ηθοποιούς όπως και σε εφήβους με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης.

Κλαίρη Καρποδίνη BA, MSc Dance Scientist

Η Κλαίρη Καρποδίνη είναι καθηγήτρια, θεωρητικός χορού με εξειδίκευση στην επιστήμη του χορού. Κατέχει ΒΑ (hons) of Arts in Dance Education από το Royal Academy of Dance- University of Surrey, Teaching Diploma"DRAMATOTHERAPEIA από το Royal Academy of Dance και Master of Science όπου αρίστευσε και απέσπασε το πρώτο βραβείο, «βραβείο του Κοσμήτορα», από το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton στην Αγγλία.

Η επαγγελματική της εμπειρία ξεκινά το 1990 και μέχρι σήμερα περιλαμβάνει διδασκαλία κλασσικού και μοντέρνου χορού, οργάνωση και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά δρώμενα ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, συμμετοχή σε ομάδες χορού, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2012 διδάσκει σε προπτυχιακά προγράμματα ενώ είναι εισηγήτρια σε ανοιχτές ομιλίες αλλά και επιστημονικά συνέδρια. Παράλληλα είναι αξιολογητής-PTS το εκπαιδευτικό πρόγραμμα CBTS Studies της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου. Από το 2012 ασχολείται με την Εμβιομηχανική του Ανθρώπου, την Ανάλυση Κίνησης κατά την Μέθοδο Λάμπαν και την εφαρμογή των παραπάνω στο 3D Animation.

Το επιστημονικό της ενδιαφέρον αφορά την κίνηση, τον χορό και την φυσική άσκηση σε υγιείς και μη πληθυσμούς, σε συνεργασία με τα Research Centre for Sport Exercise and Performance, University of Wolverhampton, UK και Τμήμα Φυσικής Επιστήμης και Αθλητισμού Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Είναι υπό διαδικασία έναρξης Διδακτορικής Διατριβής με θέμα Χορός και Πάρκινσον.

Όλια Μουρουζίδου

"XOROTHERAPEIAΗ Όλια Μουρουζίδου είναι χορεύτρια και καθηγήτρια του σύγχρονου χορού. Αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου (2007). Το 2017 ολοκλήρωσε τη μετεκπαίδευσή της στη Ψυχοδυναμική Γιουγκιανή Συμβουλευτική μέσω της Χοροθεραπείας στο Ελληνοβρετανικό. Αυτή τη στιγμή διδάσκει σύγχρονο χορό και Power Movement στη σχολή χορού PK Dance School, όπου στεγάζεται στο Θέατρο ΠΚ. Επίσης είναι μέλος της Χοροθεατρικής ομάδας του Παύλου Κουρτίδη από το 2009 και έχει χορέψει στις παραγωγές «Λαβύρινθος» (θέατρο Παλλάς, 2016), «Σπίτι από Γέφυρες» (θέατρο ΠΚ, 2015), «Φράνγκεστάϊν» (θέατρο ΠΚ, 2010-11), «Society says» (θέατρο ΠΚ 2010), «Μόνος» (θέατρο ΠΚ, 2009), «Στύγα…Η θεά των Υδάτων» (θέατρο ΠΚ, 2017).

Τον Ιούνιο του 2016 χόρεψε με την ομάδα του Αμερικανού χορογράφου David Dorfman σε συνεργασία με την Αποστολία Παπαδημάκη στην παράσταση «Μεταμόρφωση» στο Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έχει συμμετάσχει στο 11ο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού στο Κάιρο, και στο φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων. Έχει επίσης χορογραφήσει σε συνεργασία με τη Ζωή Σωτηροπούλου την παράσταση «Crows…crawl» της νεοσύστατης ομάδας σύγχρονου χορού Crows. Τον Ιούλιο του 2018 χόρεψε στην παράσταση «From Darkness to light» της Αποστολίας Παπαδαμάκη στον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Μαρία Κατσιφαράκη, Ψυχολόγος, PhD

"EIKASTIKWNΗ Μαρία Κατσιφαράκη είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας. Μετά την αποφοίτησή της από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, συνέχισε τις σπουδές της στο Swansea University της Μ. Βρετανίας, όπου έκανε το Μεταπτυχιακό της στην Κλινική Ψυχολογία και το Διδακτορικό της στην Κλινική και Οργανωτική Ψυχολογία. Εργάστηκε ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο National Institute of Occupational Health της Νορβηγίας για 2,5 χρόνια. Έχει εργαστεί ως ψυχολόγος στα Ψυχολογικά τμήματα του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης (Αθήνα) και του Swansea Central Clinic (Μ. Βρετανία).

Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών της εργαζόταν ως σύμβουλος φοιτητών στο Swansea University. Άρθρα της βρίσκονται δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο σε διεθνή συνέδρια. Σπούδασε κλασσικό μπαλέτο και σύγχρονο χορό μέχρι το προεπαγγελματικό επίπεδο, και πιάνο. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Νορβηγικά.

Τίμος (Τιμόθεος) Ζέχας

"XOROTHERAPEIAΟ Τίμος Ζέχας είναι χορευτής και δάσκαλος χορού. Έχει εμπειρία στον σύγχρονο χορό, το κλασικό μπαλέτο, τον αυτοσχεδιασμό, το contact improvisation και τις τεχνικές σωματοποίησης (Feldenkrais, Axis syllabus, Αντιληπτική Σωματοψυχοπαιδαγωγική, Pilates, Fascial fitness). Έχει διδάξει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε μέλος του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και καταξιωμένους χορογράφους και ομάδες της σύγχρονης χορευτικής σκηνής. Έχει διδάξει στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Τατιάνας Λοβέρδου σύγχρονο χορό, θεωρία σύγχρονου χορού, τη μέθοδο Feldenkrais και Axis Syllabus. Έχει διδάξει θεωρητική και βιωματική ανατομία στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Η προσέγγιση του περιλαμβάνει εφαρμοσμένη φυσική και ανατομία, έρευνα και ανάλυση της κίνησης και τρόπους μετάδοσης της πληροφορίας. Είναι μέλος του Διεθνούς Ερευνητικού Δικτύου Axis Sylllabus (ASIRN).

Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

O Αλέξανδρος Σταυρόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1991. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2014. Το 2015 παρακολούθησε το πρόγραμμα Summer Intensive στη σχολή της Martha Graham"XOROTHERAPEIA στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ και το 2016 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Σχολή Σύγχρονου Χορού The Place του Λονδίνου. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει συνεργαστεί με τους ακόλουθους καλλιτέχνες: Russell Maliphant, Jasmin Vardimon, Koen Augustijnen, Rosalba Torres Guerrero, Hannes Langolf, Αντώνη Φωνιαδάκη, Anton Lachky, Ermira Goro, Αλέξη Βασιλείου, Πατρίσια Απέργη, Φένια Αποστόλου, Εύη Σούλη, Φώτη Νικολάου κ.ά. Το 2020 δημιούργησε το πρώτο του χορογραφικό́ έργο με τίτλο “Cinderella’s”, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο 13ο Arc for Dance Festival και εν συνεχεία επιλέχθηκε για το Aerowaves Festival 2021.

Ημερομηνία Έναρξης:
Έναρξη Οκτωβρίου 2022: 17/10/2022
Α’ Εξάμηνο: Οκτώβριος 2022 – Ιανουάριος 2023
Β’ Εξάμηνο: Φεβρουάριος – Μάιος 2023

Ελληνικο Κέντρο Επιμόρφωσης – Ψυχοθεραπεία μέσω Τεχνών
Τομέας: Τέχνες & Ψυχοθεραπεία
Τηλ.επικ.: 210-8217710, 210-8254165
Mail: info.4epsilon@gmail.com
Site: cps-arts.gr
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Νικολέττα Επιτροπάκη

Στο πρόγραμμα της Χοροθεραπείας, οι σπουδαστές διδάσκονται σε βάθος βιωματική κινησιολογία, κινητικό αυτοσχεδιασμό, σωματική ευφυΐα, ψυχολογία, αυθεντική κίνηση, το σύστημα ανάλυσης κίνησης LMA και δεξιότητες, μεθόδους και εφαρμογές της Χοροθεραπείας."XOROTHERAPEIA

Τα μαθήματα γίνονται θεωρητικά και βιωματικά και διαρκούν 1 έτος (βασικό πρόγραμμα) ή 3 έτη για όσους θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στο αντικείμενο.

Η αξιολόγηση γίνεται μέσα από βιωματικές ασκήσεις και γραπτές εργασίες και παρουσιάσεις.

"XOROTHERAPEIAΟλοκληρώνοντας το πρόγραμμα, οι σπουδαστές θα είναι σε θέση:

  • Να αντιλαμβάνονται, να παρατηρούν, να ερμηνεύουν την κίνηση. Να χρησιμοποιούν την έκφραση του ατόμου μέσα από την κίνηση και την μη λεκτική επικοινωνία, ως εργαλείο για την εργασία τους σε θεραπευτικά πλαίσια
  • Να χρησιμοποιήσουν νέες δεξιότητες της χοροθεραπείας όπως η ανάλυση κίνησης, η αυθεντική κίνηση, τα σύμβολα και τα αρχέτυπα προς διευκόλυνση, θεραπευτική/εκπαιδευτική παρέμβαση και αλληλεπίδραση σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, με διαφορετικούς πληθυσμούς, στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης
  • Να αξιοποιούν την διευρυμένη αντίληψη και εμπειρία του δικού τους σώματος και να αυξήσουν την κιναισθητική τους αντίληψη και σωματική ευφυΐα.
  • Να αξιοποιήσουν και τη δικής τους δυνατότητας να εκφράζονται και να σχετίζονται μέσα από την κίνηση στην επαφή τους και τη θεραπευτική τους δουλειά τους με τους άλλους
  • Να προωθήσουν την προσωπική τους εξέλιξη και αυτογνωσία, σωματική ευφυΐα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

1ο Έτος

Α’ Εξάμηνο

  • Ψυχολογία – 100 ώρες
  • Αναπτυξιακή ψυχολογία – 30 ώρες
  • Ψυχοθεραπευτικές Σχολές/προσεγγίσεις – 40 ώρες
  • Κλινική Ψυχολογία – 30 ώρες – Μάθημα κορμού
  • Βιωματική Κινησιολογία (Χορός και Κινητικός Αυτοσχεδιασμός )– 40 ώρες – Μάθημα Θεωρίας Προσέγγισης
  • Σωματική Ευφυΐα– 40 ώρες – Μάθημα θεωρίας Προσέγγισης
  • Σύστημα Ανάλυσης Κίνησης (Laban/Bartenieff Movement Analysis) – 40 ώρες – Μάθημα θεωρίας Προσέγγισης

 

Β’ Εξάμηνο

  • Τέχνες & Ψυχανάλυση: γνωριμία με τις δημιουργικές θεραπείες – 50 ώρες – Μάθημα κορμού
  • Βιωματικά εργαστήρια: γνωριμία με τις θεραπείες μέσω τέχνης – 30 ώρες – Μάθημα κορμού
  • Η γλώσσα του σώματος – LMA & ψυχολογικοί συμπερασμοί – 20 ώρες – Μάθημα Θεωρίας Προσέγγισης
  • Δεξιότητες, μέθοδοι και εφαρμογές της Χοροθεραπείας (θεωρητικό- Βιωματικό) – 40 ώρες – Μάθημα Θεωρίας Προσέγγισης

 

Εργασία Α’ έτους

  • Γραπτή εργασία 1.500 λέξεων με θέμα επιλογής από την ύλη του μαθήματος ψυχολογίας
  • Γραπτή ανάλυση και παρουσίαση του ατομικού/προσωπικού κινητικού προφίλ και ψυχολογικοί συμπερασμοί

2ο Έτος

Α’ Εξάμηνο

  • Αρχές Βιοψυχολογίας, βιολογία των συναισθημάτων, τραυματοθεραπεία – 30 ώρες – Μάθημα κορμού
  • Αυθεντική Κίνηση (βιωματικό) – 40 ώρες – Μάθημα θεωρίας Προσέγγισης
  • Κλινική Ψυχολογία -30 ώρες – Μάθημα κορμού
  • Εξελικτική Ψυχολογία– 30 ώρες

 

Β’ Εξάμηνο

  • Αρχές Βιοψυχολογίας, βιολογία των συναισθημάτων, τραυματοθεραπεία και τρόποι αυτορρύθμισης του αυτόνομου νευρικού συστήματος μέσα από το σώμα – 20 ώρες – Μάθημα θεωρίας προσέγγισης
  • Ψυχαναλυτικές έννοιες – 40 ώρες – Μάθημα θεωρίας Προσέγγισης
  • Κλινική Ψυχολογία (Ψυχομετρικά τεστ) – 10 ώρες – Μάθημα κορμού
  • Ομαδική Εποπτεία: 35 ώρες
  • Πρακτική εξάσκηση: 80 ώρες θεραπείας

3ο Έτος

Α’ Εξάμηνο

  • Δεξιότητες στη Χοροθεραπεία – 20 ώρες – Μάθημα θεωρίας Προσέγγισης
  • Μεθοδολογία Διατύπωσης Περιπτώσεων (Case Study Methodology) – 10 ώρες – Μάθημα θεωρίας προσέγγισης
  • Κλινική Ψυχολογία – 30 ώρες – Μάθημα κορμού
  • Εισαγωγή στην εργοφυσιολογία: Χορός και Ειδικά Θέματα Φυσικής Αγωγής- Υγεία και ασφαλής πρακτική – 40 ώρες – Μάθημα θεωρίας προσέγγισης

 

Β’ Εξάμηνο

  • Γιουνγκιανή Ανάλυση ονείρων μέσα από τις Τέχνες- Σύμβολα στη Χοροθεραπεία (θεωρητικό-βιωματικό) – 60 ώρες – Μάθημα θεωρίας προσέγγισης
  • Εξελικτική Ψυχολογία – 30 ώρες – Μάθημα κορμού
  • Αυθεντική Κίνηση: εμβάθυνση στην τεχνική (βιωματικό) – 30 ώρες – Μάθημα θεωρίας Προσέγγισης
  • Ομαδική Εποπτεία: 40 ώρες
  • Πρακτική εξάσκηση: 80 ώρες θεραπείας

 

Εργασία Γ’ έτους:

Παρουσίαση και παράδοση ενός περιστατικού (Case study), 1.000- 1.500 λέξεις.

Προσωπική θεραπεία: 150 ώρες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 1ου έτους

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (100 ώρες)

Εισηγήτρια: Μαρία Καρκανιά, Διευθύντρια του Τομέα Ψυχολογίας, Παιδαγωγός – Ψυχολόγος

Το μάθημα χωρίζεται σε τρία μέρη (Εξελικτική Ψυχολογία, Σχολές Ψυχοθεραπείας, Κλινική Ψυχολογία).

Το μάθημα αυτό στοχεύει στην γνωριμία των φοιτητών με όλες τις θεωρητικές προσεγγίσεις των Σχολών Ψυχοθεραπείας. Συγκεκριμένα διδάσκονται την Ψυχαναλυτική Προσέγγιση του Sigmund Freud, την Αναλυτική Προσέγγιση του Carl G. Jung, τη Λακανική Ψυχανάλυση, την Μπηχεβιοριστική Προσέγγιση, την Αντλεριανή Προσέγγιση, την Ολιστική Προσέγγιση, την Ανθρωπιστική Προσέγγιση του Carl Rogers, την Υπαρξιστική Προσέγγιση του Irvin D. Yalom, την Ψυχοσυνθετική Προσέγγιση του Roberto Assagioli. Οι φοιτητές προσεγγίζουν τις σχολές Ψυχοθεραπείας σε βάθος και παράλληλα γίνονται case studies ανά προσέγγιση για καλύτερη κατανόηση της θεραπευτικής σχολής.

Επίσης οι σπουδαστές διδάσκονται Αναπτυξιακή Ψυχολογία, όλα τα αναπτυξιακά στάδια, την ανάπτυξη της προσωπικότητας μέσα από τις θεωρητικές προσεγγίσεις του Sigmund Freud, Melanie Klein, D.W Winnicott, R.A Spitz, Margaret Mahler J. Lacan.

Οι σπουδαστές διδάσκονται Κλινική Ψυχολογία. Μαθαίνουν να κάνουν κλινική διάγνωση. Διδάσκονται τις νευρωτικές και ψυχωτικές διαταραχές και τις Διαταραχές Προσωπικότητας.

Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν:

  • Να γνωρίζουν σε βάθος όλες τις βασικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις
  • Να μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη μία επιλεγμένη σχολή ψυχοθεραπείας
  • Να μπορούν να διακρίνουν βάση ποιων εμπειριών που αναφέρονται σε συγκεκριμένα ηλικιακά στάδια διαμορφώθηκε η δομή της προσωπικότητας
  • Να μπορούν να διακρίνουν σε ποιο αναπτυξιακό στάδιο υπάρχει καθήλωση
  • Να μπορούν να προτείνουν θεραπευτικές παρεμβάσεις ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο
  • Να μπορούν να κάνουν κλινική διάγνωση ανάμεσα στις τρεις δομές ( νεύρωση, ψύχωση, διαταραχές προσωπικότητας)
  • Να μπορούν να προτείνουν θεραπευτική μέθοδο ανάλογη με την ψυχοπαθολογία του πελάτη

Ενδεικτικό περιεχόμενο:

  • Ψυχαναλυτική & νέο ψυχαναλυτική προσέγγιση (Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Jacques Lacan)"PAIGNIOTHERAPEIA
  • Η αναλυτική προσέγγιση του Carl Gustav Jung
  • Λακανική ψυχανάλυση
  • Μπηχεβιοριστική προσέγγιση / συστημική προσέγγιση
  • Αντλεριανή προσέγγιση
  • Ανθρωπιστική, ολιστική, υπαρξιστική προσέγγιση
  • Ψυχοσύνθεση (Roberto Assagioli)
  • Gestalt (Ψυχογενετικό μοντέλο Anne Teachworth)
  • Εξελικτική ψυχολογία στάδια ανάπτυξης Sigmund Freud-Erik Erikson, Melanie Klein, Margaret Mahler, Heinz Kohut, Donald Winnicott
  • Στάδια ανάπτυξης ο ρόλος της μητέρας & του πατέρα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, η θεωρία της ασφάλειας (John Bowlby, Mary Ainsworth)
  • Κλινική ψυχολογία (νευρώσεις, ψυχώσεις, διαταραχές προσωπικότητας)
  • Νευρωτικές διαταραχές (αιτιολογία – διάγνωση – αντιμετώπιση)
  • Ψυχωτικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας (αιτιολογία, διάγνωση, αντιμετώπιση)

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ (ΧΟΡΟΣ & ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) (40 ώρες)

Εισηγήτρια: Όλια Μουρουζίδου

Το μάθημα αυτό στοχεύει:

  • Στη σωματική αυτογνωσία των σπουδαστών μέσα από ασκήσεις αναπνοής, χαλάρωσης περπατήματος
  • Στην ενδυνάμωση του σώματος μέσα από φυσικές κινήσεις ζώων
  • Στο να μπορέσει ο κάθε σπουδαστής να αντιληφθεί τις δικές του προσωπικές ποιότητες κίνησης
  • Στο να μπορέσει να βρει ο κάθε σπουδαστής τη δική του προσωπική κίνηση
  • Στη γνώση των αναπτυξιακών μοτίβων
  • Στη γνώση και υιοθέτηση των διαφορετικών ποιοτήτων κίνησης ( efforts)

Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν:

  • Να έχουν σωματική αυτογνωσία και ευφυΐα
  • Να μπορούν να αυτοσχεδιάζουν καθοδηγούμενα ή ελεύθερα
  • Να έχουν τις δεξιότητες κίνησης που χρειάζεται στο επάγγελμα της χοροθεραπείας
  • Να μπορούν να δείξουν βιωματικές ασκήσεις

Ενδεικτικό περιεχόμενο:

  • τεχνική σύγχρονου release
  • αυτοσχεδιασμοί
  • ενδυνάμωση του σώματος (moving nature)
  • ανάπτυξη της προσωπικής κινητικής ταυτότητας

Τρόποι διδασκαλίας:

  • ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης
  • ασκήσεις ενδυνάμωσης
  • ασκήσεις γείωσης
  • χορογραφίες
  • αυτοσχεδιασμός

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΥΦΥΙΑ (40 ώρες)

Το μάθημα στοχεύει:

  • στην εξοικείωση των σπουδαστών με το σώμα τους και τη δυνατότητα αυτοπαρατήρησης και σωματικής αντίληψης και αυτογνωσίας
  • στην εκμάθηση θεωρητικά και σωματικά των αναπτυξιακών νευρομυϊκών μοτίβων της I. Bartenieff
  • στην ψυχαναλυτική προσέγγιση των αναπτυξιακών μοτίβων σε σχέση με τα ψυχοσεξουαλικά Φροϋδικά στάδια ανάπτυξης
  • στη δυνατότητα να μπαίνουν βαθιά μέσα στο σώμα τους και να αφουγκράζονται ανάγκες και δυνατότητες που προέρχονται από αυτό
  • στην εκμάθηση ασκήσεων αναπνοής
  • στη δυνατότητα νευρομυϊκού συντονισμού
  • στη δυνατότητα δημιουργίας αυτοσχέδιων ασκήσεων Χοροθεραπείας
  • στη σωστή προετοιμασία για μία συνεδρία Χοροθεραπείας
  • στη δυνατότητα σωματικής αντίληψης και διάκρισης των σωματικών μεταβιβάσεων και αντιμεταβιβάσεων σε μία χοροθεραπευτική συνεδρία
  • ασκήσεις κλεισίματος προς τα μέσα, ανοίγματος προς τα έξω και γείωσης

Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν:

  • να έχουν δεξιότητες σωματικής αυτογνωσίας και αντίληψης, δυνατότητα αυτοπαρατήρησης , δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα αναπτυξιακά μοτίβα και άλλες ασκήσεις που αποσκοπούν στη δική τους προετοιμασία πριν από τις συνεδρίες και
  • δεξιότητες χρήσης και επιλογής κατάλληλων ασκήσεων χοροθεραπείας κατά τη διάρκεια μίας χοροθεραπευτικής συνεδρίας

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ (Laban/Bartenieff Movement Analysis) (40 ώρες)

"DRAMATOTHERAPEIAΟι σπουδαστές Θα διδαχθούν το βασικό λεξιλόγιο του συστήματος ανάλυσης κίνησης όπως αυτό διδάσκεται στο Laban Centre του Λονδίνου. Θα δοθούν τα εργαλεία με τα οποία οι σπουδαστές θα μάθουν να παρατηρούν, να αντιλαμβάνονται, να σημειώνουν και να αναλύουν τις διαφορετικές ποιότητες κίνησης και την μη λεκτική επικοινωνία.

  • Στην εκμάθηση δεξιοτήτων παρατήρησης και ανάλυσης της κίνησης
  • Την υιοθέτηση του συστήματος ανάλυσης κίνησης του Laban (LMA)
  • Την εκμάθηση των τεσσάρων βασικών στοιχείων στην κίνηση ( σώμα, χώρος, πρόθεση, σχήμα)
  • Η παρατήρηση της κίνησης περιλαμβάνει και τα 4 στοιχεία καθώς και τη σχέση μεταξύ τους.
  • Συγκεκριμένα την βιωματική πρακτική και παρατήρηση των ποιοτήτων κίνησης σε σχέση με τις κατευθύνσεις (ΧΩΡΟΣ) , το (ΣΧΗΜΑ) , το σώμα του, (ΣΩΜΑ), Τις προθέσεις (EFFORTS) και πώς αυτές εκδηλώνονται στην κίνηση καθώς το σώμα κινείται.

Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν:

  • Να παρατηρούν διαφορετικές ποιότητες κίνησης σε σχέση με το χώρο, σχήμα, σώμα και προθέσεις του ατόμου
  • Να μπορούν να παρατηρήσουν και να αντιληφθούν τις προθέσεις ( efforts) στην κίνηση ενός ατόμου
  • Να μπορούν να φτιάξουν ένα κινητικό προφίλ

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (120 ώρες)

Εισηγήτρια: Μελίνα Αργυρίου

Η κίνηση (στην αυθεντική κίνηση) είναι μία διαδικασία που οδηγεί το ασυνείδητο στο συνειδητό.

Στην αυθεντική κίνηση οι μετέχοντες οδηγούνται από μόνοι τους στο ασυνείδητό τους , είναι μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της συνειδητής και ασυνείδητης πλευράς.

Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν την ικανότητα:

  • να μπορούν να οδηγούν συνεδρίες Αυθεντικής Κίνησης
  • να μπορούν να μπαίνουν στη θέση του μάρτυρα και να παρατηρούν την κίνηση
  • να είναι σε θέση να αναλύουν ψυχαναλυτικά και ψυχοδυναμικά το αναδυόμενο υλικό από την πρακτική της αυθεντικής κίνησης
  • να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τη συμβολική γλώσσα του κινούμενου και να μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για τη σύνδεση του ασυνείδητου υλικού με τη συνειδητή ζωή του κινούμενου

Ενδεικτικό περιεχόμενο:

  • Στην τεχνική της αυθεντικής κίνησης χρησιμοποιούμε έναν ανοιχτό χώρο στον οποίο ο θεραπευόμενος κινείται με κλειστά τα μάτια για ένα συμφωνημένο χρονικό διάστημα. Όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος (μπορεί να είναι λεπτά ή ώρες) ο παρατηρητής (που αποκαλείται μάρτυρας στην αυθεντική κίνηση), καταγράφει την τελευταία κίνηση χτυπώντας ένα κουδουνάκι. Ο παρατηρητής συνήθως παραμένει σιωπηλός μέχρι αυτός που κινείται να ζητήσει τη «μαρτυρία»και αυτή δίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή.
  • Ο θεραπευτής περισσότερο παρατηρεί παρά μιλάει και όταν μιλάει χρησιμοποιεί τα λόγια που έχει χρησιμοποιήσει ο θεραπευόμενος.

Τρόποι διδασκαλίας:

  • το μάθημα διδάσκεται θεωρητικά και βιωματικά
  • η ομάδα χωρίζεται σε δυάδες
  • μπαίνουν όλοι στη θέση του κινούμενου και του μάρτυρα
  • υπάρχει ανατροφοδότηση στο τέλος της διαδικασίας

ΤΕΧΝΕΣ & ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ (50 ώρες)

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι να μπει ο σπουδαστής σε βάθος στις θεωρητικές προσεγγίσεις οι οποίες συνδέουν τις Τέχνες με την θεραπεία. Ο σπουδαστής θα μελετά τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες ενημερώνουν θεωρητικά τις δημιουργικές θεραπείες με παραδείγματα και ανάλυση περιστατικών.

  • Στο μάθημα αυτό οι σπουδαστές διδάσκονται σε βάθος την Αναλυτική Προσέγγιση του Carl G. Jung.
  • Εκπαιδεύονται στην ανάλυση και ερμηνεία των συμβόλων, στα αρχέτυπα και τα όνειρα.
  • Διδάσκονται σε βάθος όλες τις δημιουργικές θεραπείες Χοροθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Μουσικοθεραπεία, Παιγνιοθεραπεία, Θεραπεία μέσω των Εικαστικών Τεχνών.

Μέχρι το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν:

  • Ολοκληρώνοντας αυτό το μάθημα οι σπουδαστές θα γνωρίζουν όλες τις μεθόδους θεραπείας μέσω τεχνών, χοροθεραπεία, μουσικοθεραπεία, δραματοθεραπεία, παιγνιοθεραπεία, θεραπεία μέσω των εικαστικών τεχνών.
  • Θα γνωρίζουν όλα τα θεωρητικά μοντέλα που συνδέονται με αυτές τις προσεγγίσεις, κυρίως Αναλυτική Σχολή Ψυχολογίας (Γιουνγκιανή Ανάλυση), Ανθρωπιστική Σχολή Ψυχοθεραπείας (Carl Rogers) και Ψυχοδυναμική Σχολή Ψυχοθεραπείας.
  • Θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τέχνες ως μέσω διάγνωσης και θεραπείας.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ)- 40 ώρες

Τα μαθήματα αυτής της θεματικής είναι βιωματικά. Στόχος τους είναι το βίωμα και η εφαρμογή της Χοροθεραπείας στην πράξη. Οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στην παρατήρηση, συνειδητοποίηση και ερμηνεία της προσωπικής κίνησης και της κίνησης των άλλων. Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το νόημα της μη λεκτικής επικοινωνίας και να χρησιμοποιούν την γνώση αυτή ως εργαλείο θεραπείας και αλλαγής. Η διδασκαλία περιλαμβάνει την εφαρμογή της Χοροθεραπείας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, μέσα από βιωματικές ασκήσεις και εργασίες, προβολή βίντεο, ομαδικές συζητήσεις, παραδείγματα και πρακτική εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης.

  • στην βιωματική εμπειρία των βασικών δεξιοτήτων χοροθεραπείας
  • στην πρακτική εξάσκηση των ψυχοδυναμικών θεωριών σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο

Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν την ικανότητα:

  • να γνωρίζουν τις βασικές δεξιότητες χοροθεραπείας
  • να γνωρίζουν τα αναπτυξιακά μοτίβα και να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε μία συνεδρία χοροθεραπείας
  • να μπορούν να οδηγήσουν μία χοροθεραπευτική συνεδρία

Ενδεικτικό περιεχόμενο:

  • Αυθεντική κίνηση (Mary Starks Whitehouse)
  • Ομαδική θεραπεία (Marian Chase)
  • Αναπτυξιακά μοτίβα (Irmgard Bartenieff)
  • Κινητικός αυτοσχεδιασμός
  • Παιχνίδια
  • Κίνηση με μάσκες
  • Κινητικό παιχνίδι μάχης ή εναντίωσης
  • Κάρτες
  • Ανάδυση και εξερεύνηση των αρχετύπων μέσα από κίνηση
  • Κίνηση με άγγιγμα και ήχο

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ (30 ώρες)

"XOROTHERAPEIAΣτόχος του μαθήματος αυτού είναι να έρθουν οι σπουδαστές σε γνωριμία με τις άλλες θεραπείες μέσω Τέχνης (Θεραπεία μέσω των Εικαστικών, Μουσικοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Παιγνιοθεραπεία). Οι σπουδαστές παρακολουθούν βιωματικά εργαστήρια από τις άλλες θεραπείες μέσω Τέχνης.

Από το πρόγραμμα ορίζεται η παρακολούθηση τουλάχιστον πέντε ωρών από τις υπόλοιπες προσεγγίσεις, μπορούν όμως να παρακολουθήσουν και περισσότερες ώρες.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (40 ώρες)

Το μάθημα αυτό στοχεύει στη γνωριμία των σπουδαστών με τις βασικές Ψυχαναλυτικές έννοιες , την θεραπευτική σχέση, την σχέση αναλυόμενου-αναλυτή.

Διδάσκονται σε βάθος οι βασικές Ψυχαναλυτικές έννοιες όπως η θεραπευτική συμμαχία, η έννοια της μεταβίβασης, ειδικές μορφές μεταβίβασης, η αντιμεταβίβαση.

Μέχρι το τέλος του μαθήματος αυτού οι φοιτητές θα μπορούν:

  • Να κατανοούν τις βασικές θεραπευτικές δεξιότητες
  • Να μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη τις ψυχαναλυτικές έννοιες ( μεταβίβαση, αντιμεταβίβαση)
  • Να είναι σε θέσει να ερμηνεύουν τη δική τους στάση απέναντι στη θεραπεία και αυτή του πελάτη

Ενδεικτικό περιεχόμενο:

  • Η θεραπευτική συμμαχία
  • Μεταβίβαση
  • Ειδικές μορφές Μεταβίβασης
  • Αντι-Μεταβίβαση
  • Αντίσταση
  • Εκδραμάτιση
  • Ερμηνείες, Παρεμβάσεις, Επίγνωση
  • Θεραπευτική Επεξεργασία

ΒΙΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (40 ΩΡΕΣ)

Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στην επιστήμη της Βιοψυχολογίας και η

Εξοικείωση τους με τις βασικές έννοιες της Βιοψυχολογίας

Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν την ικανότητα:

Να κατανοήσουν τη σύνδεση της Εγκεφαλικής Λειτουργίας με την Ψυχολογία και τη Φυσιολογία,να κατανοήσουν τους βασικούς μηχανισμούς του νευρικού συστήματος και πώς αυτοί συνδέονται με την ψυχική υγεία και ισορροπία καθώς και διάφορες παθήσεις/διαταραχές

Ενδεικτικό περιεχόμενο:

  • Ανατομία και Οργάνωση του Εγκεφάλου
  • Μνήμη και Προσοχή
  • [Δυς] λειτουργίες σε Επίπεδο Φλοιού
  • [Δυς] λειτουργίες στο Κινητικό Σύστημα
  • [Δυς] λειτουργίες του Λόγου
  • Ψυχιατρικές Διαταραχές και Βιοψυχολογία
  • Συνήθεις Παθήσεις Ι
  • Συνήθεις Παθήσεις ΙΙ
  • Εισαγωγή στο Φάσμα του Αυτισμού
  • Επανάληψη
  • Μετατραυματική Νεύρωση
  • Θεραπεία Τραύματος

ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (60 ώρες)

Το μάθημα αυτό στοχεύει στη γνωριμία των σπουδαστών με όλες τις δομές, νεύρωση, ψύχωση, διαταραχές προσωπικότητας. Στο μάθημα αυτό αναλύονται όλες οι δομές σε βάθος και η κάθε χωριστή διαταραχή μελετάται"XOROTHERAPEIA από όλες τις προσεγγίσεις Ψυχαναλυτική, Μπηχεβιοριστική, Υπαρξιστική. Η κάθε διαταραχή μελετάται με βάση τα κλινικά κριτήρια DSM όσον αφορά τη διάγνωση, τα συμπτώματα, την αιτιογένεια και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Μέχρι το τέλος του μαθήματος αυτού οι φοιτητές θα μπορούν:

Να κάνουν κλινική διάγνωση

Να προτείνουν θεραπευτικές παρεμβάσεις ανάλογα με τη μορφή διαταραχής

Ενδεικτικό περιεχόμενο

  • Νεύρωση- Ψύχωση
  • Διαταραχές προσωπικότητας
  • Κλινικά κριτήρια DSM-IV-TR
  • Διαταραχές άγχους
  • Διαταραχές Διάθεσης
  • Διαταραχές διατροφής
  • Διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών
  • Ψυχομετρικά τεστ

ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (60 ώρες)

Η Εξελικτική ψυχολογίας μελετάει την διαρκή αλλαγή στη συμπεριφορά, την νόηση, τις γνωστικές ικανότητες, τις βιολογικές διαδικασίες, την κοινωνικοποίηση και την ολική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής.

Η παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική για όλη την μετέπειτα ζωή καθώς κατα τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μαθαίνουμε κρίσιμες λειτουργίες και δεξιότητες και είμαστε ευάλωτοι τόσο σε συναισθηματικά αλλά και σε φυσικά ερεθίσματα. Η ανάπτυξη η αλλιώς εξέλιξη, δεν σταματάει ποτέ και είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς.

Ενδεικτικό περιεχόμενο:

  • Βιολογικά και Γνωστικά Στάδια Ανάπτυξης [μηχανισμοί ύπνου, μάθησης, κλασσική λειτουργική προετοιμασία (classical/operant conditioning), μονιμότητα αντικειμένων (object permanence), θεωρία του νού (theory of mind)]
  • Ψυχοσυναισθηματική Ανάπτυξη Παιδιών [Freud (ψυχοσεξουαλικά στάδια), εσωτερικοποίηση (internalization), αυτορρύθμιση (self-regulation), Erikson (ψυχοκοινωνικά στάδια), Klein, φύση έναντι ανατροφής (nature versus nurture debate)]
  • Θεωρία και Μηχανισμοί Προσκόλλησης Bowlby (attachment)
  • Ψυχοπαθολογία στην Παιδική Ηλικία
  • Εισαγωγή στο Φάσμα του Αυτισμού, Asperger, Δ.Ε.Π.Υ., Δυσλεξία; Συνοσυρρότητα, Διαφοροδιάγνωση, Ενδείξεις

ΓΙΟΥΓΚΙΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ – ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΗ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (60 ΩΡΕΣ)

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι να γνωρίσουν οι σπουδαστές σε βάθος την Αναλυτική Προσέγγιση του Γιουνγκ

  • Να γνωρίσουν σε βάθος την αναλυτική προσέγγιση (όνειρα, σύμβολα, αρχέτυπα, τέχνες)

Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν την ικανότητα:

Να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν ζωγραφιές και όνειρα πελατών βάση της Γιουνγκιανής Αναλυτικής Προσέγγισης

Ενδεικτικό περιεχόμενο:

  • Η Θεωρία του Ατομικού και Συλλογικού Ασυνειδήτου
  • Η Θεωρία Προσωπικότητας στην Αναλυτική Προσέγγιση
  • Σύμβολα- Αρχέτυπα – όνειρα
  • Το εσωτερικό παιδί ( the inner child)
  • Μάνταλα και η χρήση του στην Γουγκιανή ανάλυση
  • Το Αρχέτυπο του Εαυτού (Self Archetype)
  • Το Αρχέτυπο της Σκιάς ( Shadow Archetype)
  • Οι Τέχνες στη Γιουγκιανή Ανάλυση
  • Η Χοροθεραπεία στη Γιουγκιανή Ανάλυση
  • Τεχνική ενεργούς φαντασίας ( active imagination) στη Γιουγκιανή Ανάλυση
  • Ο Συμβολισμός στις Τέχνες

ΕΠΟΠΤΕΙΑ (80 ώρες)

Το μάθημα αυτό στοχεύει στο να υιοθετήσουν οι σπουδαστές βασικές έννοιες στη θεραπεία, Πώς ανοίγουμε μία θεραπευτική συνεδρία, πώς την προχωράμε, Άνοιγμα- κλείσιμο ατομικής και ομαδικής συνεδρίας, Θεραπευτική σχέση (χτίσιμο εμπιστοσύνης ), Μεταβίβαση – αντιμεταβίβαση στη θεραπεία, η χρήση των δεξιοτήτων της Χοροθεραπείας στη θεραπεία

Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν την ικανότητα:

  • Να αναλαμβάνουν ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες

Ενδεικτικό περιεχόμενο:

  • Παρουσίαση περιστατικών από όλα τα μέλη της ομάδας
  • Ανατροφοδότηση από την εισηγήτρια- επόπτρεια και την υπόλοιπη ομάδα

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Φιλολογίας, Παιδαγωγικών και άλλων ανθρωπιστικών επιστημών. Απόφοιτοι Σχολών Χορού ή Θεάτρου και επαγγελματίες χορευτές. Στο πρόγραμμα μπορούν να γίνουν επίσης να γίνουν δεκτοί και απόφοιτοι άλλων σχολών, κατόπιν συνέντευξης.

Το πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (ΕΕΣ) και την Ευρωπαϊκή εταιρεία Συμβουλευτικής European Association for Counseling ( EAC).

  • Ιδιωτικό στούντιο Χοροθεραπείας
  • Κέντρα με παιδιά, εφήβους
  • Γηροκομεία
  • Χώροι εκπαίδευσης, σχολεία
  • Κλινικές
  • Κέντρα Απεξάρτησης


Το ετήσιο κόστος είναι 2.500€ • Εγγραφή: 500€
Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να κατατεθεί σε δόσεις
Ετήσια δίδακτρα για το 2ο και το 3ο έτος σπουδών: 1500€

Για τις αιτήσεις που θα γίνουν μέχρι τις 31/8/22 θα υπάρχει έκπτωση στα δίδακτρα (early registration fees). Το τελικό ποσό διαμορφώνεται στις 2000€ ετησίως.

Μαρτυρίες από προηγούμενες συμμετέχοντες

  • avatar-img

Μία νέα αλλά συγχρόνως παλιά εκπαιδευτική εταιρεία. Η εταιρεία ιδρύθηκε μέσα στο 2018 αλλά έχει ρίζες που πηγαίνουν πίσω στην αρχή της δεκαετίας του 1970, στις ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΛΤΑ και μετά στο ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ. Η εταιρεία έχει λάβει άδεια λειτουργίας ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ 1) από το Υπουργείο Παιδείας με κωδικό 201166884 και διακριτικό τίτλο 4ΕΨΙΛΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ. Αυτή την στιγμή οργανώνουμε και προσφέρουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για ενηλίκους σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων οι κύριοι είναι: 1) Ψυχοθεραπεία μέσω των Τεχνών, στον οποίο περιλαμβάνονται και η Ψυχολογία, οι Τέχνες, το Ευ Ζην κλπ. 2)Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός, στον οποίο περιλαμβάνονται και η Ελληνική Μουσική, Δίαιτα, Χορός κλπ. Στον πρώτο τομέα συνεχίζουμε να προσφέρουμε τα προγράμματα που είχε αναπτύξει το Ελληνοβρετανικό και θα χρησιμοποιούμε την ίδια μεθοδολογία. Το Ελληνοβρετανικό ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1989 και έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη και προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τριτοβάθμια εκπαίδευση και επίσης για εκπαίδευση ενηλίκων. Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020-2021) το Ελληνοβρετανικό σταματά να προσφέρει τα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, τα οποία για την Αθήνα θα αναλάβει η 4 ΕΨΙΛΟΝ με τον διακριτικό τίτλο Κέντρο Ψυχοθεραπείας μέσω των Τεχνών. Για τον δεύτερο τομέα η 4Εψιλον θα συνεχίσει να προσφέρει τα αντίστοιχα προγράμματα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος». Το κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του ‘ 70 και έχει αναπτύξει πολλές νέες μεθόδους και εκπαιδευτικό υλικό για την διδασκαλία της ελληνικής σε ξένους, πολλές από τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φορέα

thumb-video
  • Διάρκεια
    Το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1 έτος ή σε 3 έτη (για όσους επιθυμούν μεγαλύτερη εμβάθυνση στο αντικείμενο)
  • Τοποθεσία
    ΑΘήνα
  • Τηλέφωνο
    2108217710, 210-8254165
  • Γλώσσα
    Ελληνικά
  • Ημερομηνία Έναρξης
    17/10/2022
  • Ημερομηνία Λήξης
    05/01/2023
  • Πιστοποίηση
    Ναί
  • Ιστοσελίδα Φορέα
    Προβολή

Σχετικά Προγράμματα

Δείτε και άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απο την κατηγορία Συμβουλευτική.