thumb-1383

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία»

Γενική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» είναι πρόγραμμα πλήρους φοίτησης διάρκειας τεσσάρων (4) εξαμήνων και δύο θερινών περιόδων που οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» σε δύο κατευθύνσεις:

  • Κλινική Ψυχολογία
  • Κλινική Νευροψυχολογία

Αντικείμενο κατεύθυνσης Κλινικής Ψυχολογίας

Αντικείμενο της κατεύθυνσης Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η εμβάθυνση και εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία, σε επίπεδο θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής και έρευνας. Συγκεκριμένα, η κατεύθυνση της Κλινικής Ψυχολογίας έχει στόχο να εκπαιδεύσει τις/τους εκπαιδευόμενες / ους να λειτουργήσουν ανεξάρτητα ως κλινικοί ψυχολόγοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αποφοίτησή τους οι φοιτητές/ριες της κατεύθυνσης Κλινικής Ψυχολογίας πρέπει να μπορούν να δράσουν αυτόνομα ως κλινικοί ψυχολόγοι σε όλα τα βασικά πεδία εφαρμογής της κλινικής ψυχολογίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ψυχολογική εκτίμηση, η ψυχολογική θεραπεία, η πρόληψη και η παρέμβαση σε κοινοτικό επίπεδο και η σε βάθος επιστημονική έρευνα. Στο πρόγραμμα καλλιεργείται μια διευρυμένη οπτική για την αιτιότητα των ψυχολογικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι πελάτες, με ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα και πώς αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία του ατόμου.

Αντικείμενο κατεύθυνσης Κλινικής Νευροψυχολογίας

Αντικείμενο της κατεύθυνσης Κλινικής Νευροψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η διαγνωστική εκτίμηση και γνωστική αποκατάσταση νοητικών δυσλειτουργιών σε άτομα με πάθηση (νευρολογικής, ψυχιατρικής ή άλλης αιτιοπαθογένειας ή τραυματισμό) που επηρεάζει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βασίζεται σε γνώσεις ψυχολογίας, ψυχοπαθολογίας, λειτουργίας του ανθρώπινου νευρικού συστήματος, νευροεπιστημών, στατιστικής, ψυχομετρίας και γενικής παθολογίας. Περιλαμβάνει την περιγραφή και διερεύνηση του προτύπου συμπεριφοράς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων γνωστικής νευροψυχολογικής αποκατάστασης. Στόχοι είναι η διάγνωση και η φροντίδα του ασθενούς, όπως επίσης και ο προσδιορισμός της διαταραχής και της εγκεφαλικής οργάνωσης. Όσο διευρύνεται ο ρόλος της κλινικής νευροψυχολογικής εκτίμησης, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής λειτουργίας κλινικών και νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται άτομα με δυσλειτουργία ή βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος και δεν περιορίζεται μόνο σε νευροχειρουργικές, νευρολογικές και ψυχιατρικές κλινικές. Το εκπαιδευτικό πρότυπο του Π.Μ.Σ. βασίζεται εξίσου στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική κατάρτιση και συμπεριλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση υπό την εποπτεία έμπειρων κλινικών νευροψυχολόγων. Οι απόφοιτοι μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του κλινικού νευροψυχολόγου αυτόνομα και σε ιδιωτικούς και σε δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα, υπηρεσίες υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.) και να διδάσκουν σε κύκλους μαθημάτων ή επιμορφωτικά σεμινάρια για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας (π.χ. ιατρούς, λογοθεραπευτές).

Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές

Πρόσβαση σε Διδακτορικές Σπουδές.

e-Οδηγός Σπουδών

Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία

 

Σκοπός της ειδίκευσης Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η εμβάθυνση και εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία, σε επίπεδο θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής και έρευνας. Συγκεκριμένα, η ειδίκευση της Κλινικής Ψυχολογίας έχει στόχο να εκπαιδεύσει τις/τους εκπαιδευόμενες/ους να λειτουργήσουν ανεξάρτητα ως κλινικοί ψυχολόγοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αποφοίτησή τους οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/ριες της ειδίκευσης Κλινικής Ψυχολογίας πρέπει να μπορούν να δράσουν αυτόνομα ως κλινικοί ψυχολόγοι σε όλα τα βασικά πεδία εφαρμογής της κλινικής ψυχολογίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ψυχολογική εκτίμηση, η ψυχολογική θεραπεία, η πρόληψη και η παρέμβαση σε κοινοτικό επίπεδο και η σε βάθος επιστημονική έρευνα. Στο πρόγραμμα καλλιεργείται μια διευρυμένη οπτική για την αιτιότητα των ψυχολογικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι πελάτες, με ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα και πώς αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία του ατόμου.

Σκοπός της ειδίκευσης Κλινικής Νευροψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η διαγνωστική εκτίμηση και γνωστική αποκατάσταση νοητικών δυσλειτουργιών σε άτομα με πάθηση (νευρολογικής, ψυχιατρικής ή άλλης αιτιοπαθογένειας ή τραυματισμό) που επηρεάζει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Περιλαμβάνει την περιγραφή και διερεύνηση του προτύπου συμπεριφοράς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων νευροψυχολογικής αποκατάστασης. Στόχοι είναι η διάγνωση και η φροντίδα του ασθενούς, όπως επίσης και ο προσδιορισμός της διαταραχής και της εγκεφαλικής οργάνωσης. Το εκπαιδευτικό πρότυπο του Π.Μ.Σ. βασίζεται εξίσου στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική κατάρτιση και συμπεριλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση υπό την εποπτεία έμπειρων κλινικών νευροψυχολόγων. Οι απόφοιτοι μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του κλινικού νευροψυχολόγου αυτόνομα και σε ιδιωτικούς και σε δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα, υπηρεσίες υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.) και να διδάσκουν σε κύκλους μαθημάτων ή επιμορφωτικά σεμινάρια για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας (π.χ. ιατρούς, λογοθεραπευτές).

Μαθήματα 1ου εξαμήνου

Κλινική Ψυχολογία

1ο εξάμηνο
4 τάξεις (Τάξη είναι η εφαρμογή ενός μαθήματος σε μια συγκεκριμένη ακαδημαϊκή περίοδο. Π.χ. Τάξη χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2013-2014. Κάποιο μάθημα σε ένα συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος μπορεί να έχει μια (χειμερινή ή εαρινή), δύο (χειμερινή και εαρινή) ή καμία τάξη.)

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΔΤ-500 Βασικές Αρχές και Πρακτικές στην Ψυχολογική Εκτίμηση 10 Υ
ΚΨΝ-100 Βασικές Κλινικές Δεξιότητες 10 Υ
ΚΨΝ-101 Ψυχοθεραπεία: Ψυχοδυναμική 10 Υ
ΣΧ-300 Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές 10 Υ

 

Κλινική Νευροψυχολογία

1ο εξάμηνο
4 τάξεις (Τάξη είναι η εφαρμογή ενός μαθήματος σε μια συγκεκριμένη ακαδημαϊκή περίοδο. Π.χ. Τάξη χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2013-2014. Κάποιο μάθημα σε ένα συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος μπορεί να έχει μια (χειμερινή ή εαρινή), δύο (χειμερινή και εαρινή) ή καμία τάξη.)

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΔΤ-500 Βασικές Αρχές και Πρακτικές στην Ψυχολογική Εκτίμηση 10 Υ
ΔΤ-501 Νευρολογικές και Ψυχιατρικές Διαταραχές 10 Υ
ΚΨΝ-103 Νευροαπεικόνιση 5 Υ
ΣΧ-300 Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές 10 Υ

 

Μαθήματα 2ου εξαμήνου

Κλινική Ψυχολογία

2ο εξάμηνο
3 τάξεις

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΔΤ-601 Προηγμένες Μέθοδοι στην Ψυχολογική Έρευνα 10 Υ
ΚΨΝ-200 Ψυχοθεραπεία: Γνωστική 10 Υ
ΚΨΝ-201 Κοινοτική Κλινική Ψυχολογία 5 Υ

 

Κλινική Νευροψυχολογία

2ο εξάμηνο
3 τάξεις

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΚΨΝ-202 Νευροψυχολογική Εκτίμηση 10 Υ
ΚΨΝ-203 Νευροψυχολογική Αποκατάσταση 10 Υ
ΚΨΝ-205 Κλινική Νευροφυσιολογία 5 Υ

 

Μαθήματα 3ου εξαμήνου

Κλινική Ψυχολογία

3ο εξάμηνο
1 τάξη

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΔΤ-501 Νευρολογικές και Ψυχιατρικές Διαταραχές 5 Υ

 

Κλινική Νευροψυχολογία

3ο εξάμηνο
1 τάξη

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΚΨΝ-100 Βασικές Κλινικές Δεξιότητες 10 ΥΕ

 

Μαθήματα 4ου εξαμήνου

Κλινική Ψυχολογία

4ο εξάμηνο
1 τάξη

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΔΤ-603 Προηγμένες Στατιστικές Μέθοδοι Επεξεργασίας Εμπειρικών Δεδομένων 10 Υ

 

Κλινική Νευροψυχολογία

4ο εξάμηνο
2 τάξεις

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΔΤ-601 Προηγμένες Μέθοδοι στην Ψυχολογική Έρευνα 10 ΥΕ
ΔΤ-603 Προηγμένες Στατιστικές Μέθοδοι Επεξεργασίας Εμπειρικών Δεδομένων 10 Υ

 

Μαθήματα Χειμερινού εξαμήνου

Κλινική Ψυχολογία

Χειμερινό εξάμηνο
1 τάξη

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΠΡΚ-ΚΨ Πρακτική Άσκηση 45 ΠΡΚ

 

Διδάσκοντες

Σύστημα βαθμολογίας και, αν υπάρχει, κλίμακα κατανομής των βαθμών

Η βαθμολογική κλίμακα με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10).
Άριστα: 8,50 – 10,00
Λίαν Καλώς: 6,50 – 8,49
Καλώς: 6,00 – 6,49
Ανεπιτυχώς: 0,00 – 5,99

Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Γνωστική Ψυχολογία και Εφαρμογές” του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. είναι το 6.

Επίσημη διάρκεια του προγράμματος

4 ΕΞΑΜΗΝΑ & 2 ΘΕΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ, 150 ECTS

Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS (1 ECTS=25-30 ώρες) (Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας Υ.Α. Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/2007/Β, άρθρ. 1-3, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή) ενώ μία θερινή περίοδος ισοδυναμεί με 15 μονάδες ECTS. Σε κάθε μάθημα αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>=2) που εκφράζει το φόρτο εργασίας που απαιτείται από το φοιτητή για την ολοκλήρωση του μαθήματος, εργαστηρίου, φροντιστηρίου, πρακτικής άσκησης κλπ.

Αριθμός Εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» ετησίως ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 14 μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/ριες, οκτώ (8) στην Κατεύθυνση «Κλινική Ψυχολογία» και έξι (6) στην Κατεύθυνση «Κλινική Νευροψυχολογία».

Κατηγορίες Εισακτέων

Οι κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν ναγίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» είναι:

1.Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. (πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) Τμημάτων Ψυχολογίας της ημεδαπής.

2.Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Τμημάτων Ψυχολογίας ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτήτρια/ή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον. 3328/2005 (Α’ 80).

Απαιτήσεις Εισαγωγής

Οι κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» είναι: 1. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. (πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) Τμημάτων Ψυχολογίας της ημεδαπής. 2. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Τμημάτων Ψυχολογίας ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτήτρια/ή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον. 3328/2005 (Α0). Στο ΠΜΣ «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Τμημάτων Ψυχολογίας, οι οποίοι κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου στην ημεδαπή.

Κριτήρια εισαγωγής

Η τελική επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών για την εγγραφή τους στο Π.Μ.Σ. «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» γίνεται με συνεκτίμηση των παρακάτω κριτηρίων:

Ειδίκευση: Κλινική Ψυχολογία

α. Η επιτυχής συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις, με ποσοστό συμμετοχής στο συνολικό βαθμό αξιολόγησης 60%, από το οποίο 30% αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα δύο μαθήματα που εξετάστηκαν.

β. Ο βαθμός πτυχίου, σε ποσοστό 20%.

γ. Η επίδοση σε διπλωματική εργασία σε ποσοστό 10%.

δ. Η επίδοση σε ερευνητική και συναφή εξω-πανεπιστημιακή δραστηριότητα (π.χ. δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις σε συνέδρια και άλλη συναφής επαγγελματική δραστηριότητα), σε ποσοστό 10%.

Ειδίκευση: Κλινική Νευροψυχολογία

α. Η επιτυχής συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις, με ποσοστό συμμετοχής στο συνολικό βαθμό αξιολόγησης 50%, από το οποίο 25% αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα δύο μαθήματα που εξετάστηκαν.

β. Ο βαθμός πτυχίου, σε ποσοστό 20%.

γ. Η επίδοση σε διπλωματική εργασία σε ποσοστό 10%.

δ. Η επίδοση σε ερευνητική και συναφή εξω-πανεπιστημιακή δραστηριότητα (π.χ. δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις σε συνέδρια και άλλη συναφής επαγγελματική δραστηριότητα), σε ποσοστό 10%.

ε. Ατομική Συνέντευξη σε ποσοστό 10%. Επισημαίνεται ότι προσκαλούνται σε συνέντευξη μόνον όσοι/ες υποψήφιοι/ες έχουν περάσει στη γραπτή εξέταση και στα δύο εξεταζόμενα μαθήματα.

Διαδικασία εισαγωγής

Το Τμήμα Ψυχολογίας προκηρύσσει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» στο διάστημα 1 – 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση για την κάλυψη 14 θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών. Το διάστημα υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 1 έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους. Οι εισαγωγικές γραπτές εξετάσεις για το Π.Μ.Σ. πραγματοποιούνται εντός του μήνα Μαΐου εκάστου έτους. Οι ακριβείς ημερομηνίες ορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας εισαγωγής υποψηφίων στο Π.Μ.Σ αναρτάται από τη Γραμματεία στο διαδικτυακό τόπο του Τμήματος και ανακοινώνεται στον ημερήσιο τύπο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκτυπώνουν τις αιτήσεις συμμετοχής από τον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος (http://www.psy.auth.gr/el/ηλεκτρονικά-έντυπα-γραμματείας) και να τις υποβάλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος αυτοπροσώπως ή με ταχυδρομική αποστολή εντός της οριζόμενης από τον παρόντα Κανονισμό προθεσμίας.

Α. Στην αίτηση αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία:
1.Η κατεύθυνση του Π.Μ.Σ. η οποία επιλέγεται

  1. Επίπεδο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας που κατέχει ο/η υποψήφιος/α

Β. Οι αιτήσεις των υποψήφιων συνοδεύονται από σχετικό φάκελο υποψηφιότητας ο οποίος θα περιλαμβάνει τα παρακάτω δικαιολογητικά σε απλά αντίγραφα που καταθέτει ή αποστέλλει ταχυδρομικά ο/η υποψήφιος/α μαζί με την αίτηση συμμετοχής:

  1. Βασικός Τίτλος Σπουδών
  2. Αναλυτική Κατάσταση Βαθμολογίας ή Παράρτημα Διπλώματος Σπουδών
  3. Αναλυτικό Βιογραφικό σημείωμα
  4. Αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας επιπέδου Γ1 ή κρατικό πτυχίο γλωσσομάθειας επιπέδου Γ1. Σε περίπτωση που υποψήφιος/α δεν διαθέτει το παραπάνω αποδεικτικό θα πρέπει να υποβληθεί σε επιτυχή εξέταση στην Αγγλική Γλώσσα από εξεταστή/ρια που θα ορίσει η Συνέλευση του Τμήματος. Από την παραπάνω εξέταση εξαιρούνται οι υποψήφιοι, α) με πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείαςτης ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής, β) με πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής με γλώσσα διδασκαλίας την Αγγλική γ) με απολυτήριο τίτλο ισότιμό των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή. Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (Π.Δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοιτης σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας.

Σε περίπτωση αλλοδαπού υποψήφιου υποβάλλεται βεβαίωση επιπέδου Β2 του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθήνας ή του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή Πιστοποιητικό επιπέδου Β2 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας του ΥΠΠΕΘ.

  1. Απλές φωτοτυπίες αποδεικτικών εγγράφων για όσα αναφέρονται στο βιογραφικό των υποψηφίων (συνέδρια, ημερίδες, προϋπηρεσία σε ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύσεις κ.λ.π.)

Για να γίνει ένας/μία υποψήφιος/α δεκτός/ή στο Π.Μ.Σ. «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» απαιτείται να έχει επιτύχει σε εξετάσεις σε δύο (2) μαθήματα. Συγκεκριμένα:

Για την κατεύθυνση «Κλινική Ψυχολογία» οι υποψήφιοι εξετάζονται στα μαθήματα:

  1. Κλινική Ψυχολογία
  2. Ψυχοθεραπεία
    Για την κατεύθυνση «Κλινική Νευροψυχολογία» οι υποψήφιοι εξετάζονται στα μαθήματα:
  3. Νευροψυχολογία
  4. Στατιστική
    Οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει αποδεικτικό γνώσης Αγγλικής Γλώσσας Γ1 θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν και να επιτύχουν σε γραπτή εξέταση της Αγγλικής γλώσσας προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητά τους να κατανοούν αγγλικά επιστημονικά κείμενα στο γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ..

Η αξιολόγηση των γραπτών στα υπό εξέταση μαθήματα γίνεται από δύο βαθμολογητές οι οποίοι είναι μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος και οι οποίοι έχουν συναφές με το εξεταζόμενο μάθημα γνωστικό αντικείμενο. Το άθροισμα των βαθμολογιών τους είναι και ο τελικός βαθμός του υποψηφίου στο εξεταζόμενο μάθημα. Οι εξεταστές ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος μαζί με ένα αναπληρωματικό εξεταστή/ρια ίδιας ή συναφούς ειδικότητας. Στην εξέταση της Αγγλικής γλώσσας ως εξεταστές/ριες ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος ένα μέλος Δ.Ε.Π. και ένας/μία διδάσκοντας/ουσα της αντίστοιχης ξένης γλώσσας στο Τμήμα. Ο υποψήφιος επιτυγχάνει στις εισαγωγικές εξετάσεις του Π.Μ.Σ. όταν το άθροισμα των βαθμών των δύο εξεταστών στο μάθημα στα οποίο εξετάστηκε είναι τουλάχιστον δέκα (10) στη βαθμολογική κλίμακα ένα (1) ως δέκα(10).

Η τελική αξιολόγηση και επιλογή των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. γίνεται από Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης η οποία απαρτίζεται από μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος που έχουν συναφές γνωστικό αντικείμενο με το αντικείμενο που θεραπεύει το Π.Μ.Σ. και ορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» είναι ένα πρόγραμμα πλήρους φοίτησης διάρκειας τεσσάρων (4) εξαμήνων και δύο θερινών περιόδων που οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» σε δύο ειδικεύσεις:

1.Ειδίκευση «Κλινική Ψυχολογία»

Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών σε αυτή την ειδίκευση συνίσταται στην παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε έντεκα (11) υποχρεωτικά μαθήματα που ισοδυναμούν με ογδόντα πέντε (85) πιστωτικές μονάδες (ECTS), εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας που ισοδυναμεί με είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες (ECTS) και επιτυχή ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, διάρκειας 1.200 ωρών η οποία ισοδυναμεί με σαράντα πέντε (45) πιστωτικές μονάδες (ECTS).

2. Ειδίκευση «Κλινική Νευροψυχολογία»

Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών σε αυτή την ειδίκευση συνίσταται στην παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε οκτώ (8) υποχρεωτικά και δύο (2) κατ’ Επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα που ισοδυναμούν με εβδομήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS), εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας που ισοδυναμεί με είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες (ECTS) και επιτυχή ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, διάρκειας 1000 ωρών η οποία ισοδυναμεί με σαράντα (40) πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Συνολικά στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών αντιστοιχούν εκατόν πενήντα (150) πιστωτικές μονάδες (ECTS) που ισοδυναμούν με 30 πιστωτικές μονάδες ECTS φόρτος εργασίας ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο στην κάθε ειδίκευση.

Επαγγελματικό καθεστώς (αν υπάρχει)

Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. οι οποίοι είναι πτυχιούχοι Ψυχολογίας έχουν ήδη αποκτήσει άδεια άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου με τη λήψη του βασικού τους πτυχίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 991/1979 (ΦΕΚ 278 τ. Α0-12-1979) όπως αυτός τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Νόμου 2646/1998 (ΦΕΚ 236 τ. Α0.10.1998). Οι απόφοιτοι του ίδιου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών οι οποίοι δεν έχουν βασικό πτυχίο Ψυχολογίας δεν δικαιούνται να λάβουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

Κατά την αποφοίτησή τους οι φοιτητές/ριες της κατεύθυνσης Κλινικής Ψυχολογίας πρέπει να μπορούν να δράσουν αυτόνομα ως κλινικοί ψυχολόγοι σε όλα τα βασικά πεδία εφαρμογής της κλινικής ψυχολογίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ψυχολογική εκτίμηση, η ψυχολογική θεραπεία, η πρόληψη και η παρέμβαση σε κοινοτικό επίπεδο και η σε βάθος επιστημονική έρευνα.

Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Κλινικής Νευροψυχολογίας μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του κλινικού νευροψυχολόγου αυτόνομα και σε ιδιωτικούς και σε δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα, υπηρεσίες υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.) και να διδάσκουν σε κύκλους μαθημάτων ή επιμορφωτικά σεμινάρια για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας (π.χ. ιατρούς, λογοθεραπευτές).

4000€

Τέλη Φοίτησης: Τα τέλη φοίτησης καταβάλλονται σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, κατά την έναρξη εκάστου εξαμήνου φοίτησης.

Υποτροφία: Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία» χορηγεί, ανταποδοτικές υποτροφίες σε πρωτοετείς μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ριες που πληρούν συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια τα οποία ορίζονται με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) του Π.Μ.Σ. Με την ίδια απόφαση εξειδικεύεται το παρεχόμενο από τους επιλεγέντες/είσες υπότροφους έργο.

 

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. λειτούργησε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο Τμήμα Ψυχολογίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 1993-94 (Π.Δ. 152/93). Παρά τη φαινομενικά πρόσφατη χρονολογία ίδρυσης του ανεξάρτητου Τμήματος Ψυχολογίας, οι σπουδές Ψυχολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. έχουν μακρά ιστορία. Ειδικότερα, η Ψυχολογία διδάχθηκε ως ανεξάρτητη από τη Φιλοσοφία επιστήμη για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1964-65, εδραιώθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή με την ίδρυση της τακτικής έδρας Γενικής Ψυχολογίας το 1965 η οποία πληρώθηκε από τον Καθηγητή Λάμπρο Χουσιάδα και συγκροτήθηκε σε πρόγραμμα σπουδών κατά το ακαδημαϊκό έτος 1972-73 στο πλαίσιο του Τμήματος Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής.

Άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φορέα

  • Διάρκεια
    Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι τέσσερα (4) πλήρη ακαδημαϊκά εξάμηνα και δύο θερινές περίοδοι, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εκπόνησης και υποβολή προς κρίση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών ορίζεται στα έξι (6) εξάμηνα.
  • Τοποθεσία
    Θεσσαλονίκη
  • Τηλέφωνο
    2310 996887
  • Γλώσσα
    Ελληνικά
  • Ημερομηνία Έναρξης
    01/10/2023
  • Πιστοποίηση
    Ναί
  • Ιστοσελίδα Φορέα
    Προβολή

Σχετικά Προγράμματα

Δείτε και άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απο την κατηγορία Προπτυχιακά Ψυχολογίας.