thumb-1386

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχολική Ψυχολογία»

Γενική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Το Π.Μ.Σ. με τίτλο «Σχολική Ψυχολογία» είναι πρόγραμμα πλήρους φοίτησης διάρκειας τεσσάρων (4) εξαμήνων που οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Σχολική Ψυχολογία» με δύο κατευθύνσεις:

  1. Σχολική Ψυχολογία
  2. Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση

Αντικείμενο

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Σχολική Ψυχολογία του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. αποσκοπεί στην προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας, καθώς και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου, ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές του συγκεκριμένου γνωστικού κλάδου, καθώς και στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, δεξιοτήτων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο της Ψυχολογίας.

Ειδικότερα, το Π.Μ.Σ. στη Σχολική Ψυχολογία απευθύνεται, αφενός, σε επαγγελματίες ψυχολόγους και, αφετέρου, σε εκπαιδευτικούς/στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποσκοπώντας: (α) στην εξειδικευμένη και σε βάθος γνώση των βασικών θεωρητικών αρχών της Σχολικής, Εκπαιδευτικής,Αναπτυξιακής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, (β) στην απόκτηση εφαρμοσμένων δεξιοτήτων και μεθόδων έρευνας ποικίλων φαινομένων που αφορούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και, γενικότερα, στο σχολικό πλαίσιο, (γ) στην απόκτηση επαγγελματικής επάρκειας σχολικού ψυχολόγου για τους απόφοιτους Τμημάτων Ψυχολογίας, και (δ) στην ενίσχυση της επαγγελματικής ταυτότητας των εκπαιδευτικών/στελεχών της εκπαίδευσης με γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την προαγωγή της μάθησης και της σχολικής επίτευξης παιδιών και εφήβων, τη διαχείριση της σχολικής τάξης και τη συνεργασία με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές

Πρόσβαση σε Διδακτορικές Σπουδές.

e-Οδηγός Σπουδών

Σχολική Ψυχολογία (2022-2023)

Το Π.Μ.Σ. με τίτλο «Σχολική Ψυχολογία» στην Ειδίκευση «Σχολική Ψυχολογία» αποσκοπεί: (α) στην εξειδικευμένη και σε βάθος γνώση των βασικών θεωρητικών αρχών της Σχολικής, Εκπαιδευτικής, Αναπτυξιακής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, (β) στην απόκτηση εφαρμοσμένων δεξιοτήτων και μεθόδων έρευνας ποικίλων φαινομένων που αφορούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και, γενικότερα, στο σχολικό πλαίσιο, και (γ) στην απόκτηση επαγγελματικής επάρκειας σχολικού ψυχολόγου για τους απόφοιτους Τμημάτων Ψυχολογίας.

Το Π.Μ.Σ. με τίτλο «Σχολική Ψυχολογία» στην Ειδίκευση «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση» αποσκοπεί: (α) στην εξειδικευμένη και σε βάθος γνώση των βασικών θεωρητικών αρχών της Σχολικής, Εκπαιδευτικής, Αναπτυξιακής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και (β) στην ενίσχυση της επαγγελματικής ταυτότητας των εκπαιδευτικών/στελεχών της εκπαίδευσης με γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την προαγωγή της μάθησης και της σχολικής επίτευξης παιδιών και εφήβων, τη διαχείριση της σχολικής τάξης και τη συνεργασία με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Μαθήματα 1ου εξαμήνου

Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση

1ο εξάμηνο
1 τάξη (Τάξη είναι η εφαρμογή ενός μαθήματος σε μια συγκεκριμένη ακαδημαϊκή περίοδο. Π.χ. Τάξη χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2013-2014. Κάποιο μάθημα σε ένα συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος μπορεί να έχει μια (χειμερινή ή εαρινή), δύο (χειμερινή και εαρινή) ή καμία τάξη.)

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΣΧ-101 Αναπτυξιακή Ψυχολογία 10 Υ

 

Μαθήματα 2ου εξαμήνου

ΚΟΡΜΟΣ

2ο εξάμηνο
1 τάξη

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΣΧ-200 Δυσκολίες Μάθησης: Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις 10 Υ

 

Σχολική Ψυχολογία

2ο εξάμηνο
2 τάξεις

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΔΤ-601 Προηγμένες Μέθοδοι στην Ψυχολογική Έρευνα 10 Υ
ΔΤ-603 Προηγμένες Στατιστικές Μέθοδοι Επεξεργασίας Εμπειρικών Δεδομένων 10 Υ

 

Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση

2ο εξάμηνο
2 τάξεις

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΔΤ-601 Προηγμένες Μέθοδοι στην Ψυχολογική Έρευνα 10 Υ
ΔΤ-602 Εφαρμογές της Γνωστικής Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση 10 Υ

 

Μαθήματα 3ου εξαμήνου

Σχολική Ψυχολογία

3ο εξάμηνο
1 τάξη

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΣΧ-302 Συμβουλευτική στο Σχολείο. Δεξιότητες Συμβουλευτικής 10 ΥΕ

 

Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση

3ο εξάμηνο
1 τάξη

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΣΧ-302 Συμβουλευτική στο Σχολείο. Δεξιότητες Συμβουλευτικής 10 Υ

 

Μαθήματα 4ου εξαμήνου

Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση

4ο εξάμηνο
1 τάξη

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΣΧ-401 Σχέδιο Εργασίας/Παρέμβασης (Project) 20 Υ

 

Μαθήματα Χειμερινού εξαμήνου

Σχολική Ψυχολογία

Χειμερινό εξάμηνο
1 τάξη

Κωδικός Τίτλος ECTS   Τύπος
ΠΡΚ Πρακτική Άσκηση 30 ΠΡΚ

 

 

 

 

 

Σύστημα βαθμολογίας και, αν υπάρχει, κλίμακα κατανομής των βαθμών

Η βαθμολογική κλίμακα με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10).
Άριστα: 8,50 – 10,00
Λίαν Καλώς: 6,50 – 8,49
Καλώς: 6,00 – 6,49
Ανεπιτυχώς: 0,00 – 5,99

Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Γνωστική Ψυχολογία και Εφαρμογές” του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. είναι το 6.

Επίσημη διάρκεια του προγράμματος

4 ΕΞΑΜΗΝΑ, 120 ECTS

Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS (1 ECTS=25-30 ώρες) (Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας Υ.Α. Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/2007/Β, άρθρ. 1-3, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή). Σε κάθε μάθημα αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>=2) που εκφράζει το φόρτο εργασίας που απαιτείται από το φοιτητή για την ολοκλήρωση του μαθήματος, εργαστηρίου, φροντιστηρίου, πρακτικής άσκησης κλπ.

Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. «Σχολική Ψυχολογία» ετησίως ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 20 μεταπτυχιακούς/εςφοιτητές/ριες, δέκα (10) ανά κατεύθυνση σπουδών.

Κατηγορίες Εισακτέων

Οι κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχολική Ψυχολογία» είναι:

Α. Κατεύθυνση «Σχολική Ψυχολογία»
1. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπήςαπό Τμήματα Ψυχολογίας.

2.Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτήτρια/ή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον. 3328/2005 (Α’ 80).
Η κατεύθυνση «Σχολική Ψυχολογία» αφορά αποφοίτους Τμημάτων Ψυχολογίας οι οποίοι κατέχουν ή δύναται να κατέχουν άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην ημεδαπή.

Β. Κατεύθυνση «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση»
1. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. και ΤΕΙ της ημεδαπής από Τμήματα που οδηγούν σε διδασκαλία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

2.Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτήτρια/ή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον. 3328/2005 (Α’ 80).
Η κατεύθυνση «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση» αφορά εκπαιδευτικούς/στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κριτήρια Εισαγωγής

Η τελική επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών/ριών για την εγγραφή τους στο Π.Μ.Σ. «Σχολική Ψυχολογία» γίνεται με συνεκτίμηση των παρακάτω κριτηρίων:

α) Βαθμό Πτυχίου/Διπλώματος, σταθμισμένο με τη σειρά κατάταξης του υποψηφίου ως πτυχιούχου, όπως προκύπτει από τη βεβαίωση σειράς κατάταξης αποφοίτησης (20%).

β) Αναλυτική Βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. και της επιλεγείσας κατεύθυνσης (15%),

γ) Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο θα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η ερευνητική εμπειρία ή/και δημοσιεύσεις, η επαγγελματική εμπειρία, η εθελοντική εργασία, η συμμετοχή σε συνέδρια, και οι συστατικές επιστολές (25%).

δ) Συνέντευξη επιλογής στην οποία θα αξιολογηθούν μεταξύ άλλων οι γνώσεις και οι ικανότητες των υποψηφίων να ανταποκρίνονται σε έργα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. (40%)

Διαδικασία Εισαγωγής

Το Τμήμα Ψυχολογίας προκηρύσσει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Σχολική Ψυχολογία» στο διάστημα 1 έως 15 Μαΐουεκάστου έτους και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση για την κάλυψη 20 θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών/ριών. Το διάστημα υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των συνεντεύξεων θα πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας εισαγωγής υποψηφίων στο Π.Μ.Σ αναρτάται από τη Γραμματεία στο διαδικτυακό τόπο του Τμήματος και ανακοινώνεται στον ημερήσιο τύπο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκτυπώνουν τις αιτήσεις συμμετοχής από τον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος (http://www.psy.auth.gr/el/ηλεκτρονικά-έντυπα-γραμματείας) και να τις υποβάλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος αυτοπροσώπως ή με ταχυδρομική αποστολή εντός της οριζόμενης από τον παρόντα Κανονισμό προθεσμίας.

Α. Στην αίτηση αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία:

  1. Η κατεύθυνση του Π.Μ.Σ. η οποία επιλέγεται.
  2. Επίπεδο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας και όποιας άλλης ξένης γλώσσας κατέχει ο/η υποψήφιος/α.

Β. Οι αιτήσεις των υποψήφιων συνοδεύονται από σχετικό φάκελο υποψηφιότητας ο οποίος θα περιλαμβάνει τα παρακάτω δικαιολογητικά σε απλά αντίγραφα που καταθέτει ή αποστέλλει ταχυδρομικά ο/η υποψήφιος/α μαζί με την αίτηση συμμετοχής:

  1. Βασικό Τίτλο Σπουδών.
  2. Βεβαίωση Σειράς Κατάταξης Αποφοίτησης/Ορκωμοσία.
  3. Αναλυτική Κατάσταση Βαθμολογίας ή Παράρτημα Διπλώματος Σπουδών.
  4. Αναλυτικό Βιογραφικό σημείωμα.
  5. Αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2 ή κρατικό πτυχίο γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 και όποιας άλλης ξένης γλώσσας κατέχει ο/η υποψήφιας/α. Σε περίπτωση που υποψήφιος/α δεν διαθέτει το παραπάνω αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας αποκλείεται από τη διαδικασία.
    Σε περίπτωση αλλοδαπού υποψηφίου υποβάλλεται βεβαίωση επιπέδου Β2 του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθήνας ή του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή Πιστοποιητικό επιπέδου Β2 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας του ΥΠΠΕΘ.
  6. Απλές φωτοτυπίες αποδεικτικών εγγράφων για όσα αναφέρονται στο βιογραφικό των υποψηφίων (συνέδρια, ημερίδες, προϋπηρεσία σε ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύσεις κ.λ.π.).
  7. Δύο Συστατικές Επιστολές.

Η τελική αξιολόγηση και επιλογή των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. γίνεται από Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης η οποία απαρτίζεται από μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος που έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο και ορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Σχολική Ψυχολογία» είναι ένα πρόγραμμα πλήρους φοίτησης διάρκειας τεσσάρων (4) εξαμήνων που οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Σχολική Ψυχολογία» σε μία από τις παρακάτω δύο ειδικεύσεις:

(α) στην Ειδίκευση «Σχολική Ψυχολογία». Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών σε αυτή την ειδίκευση συνίσταται στην παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε 6 υποχρεωτικά μαθήματα κορμού και 1 κατe5πιλογήν υποχρεωτικό μάθημα, εκπόνηση ερευνητικής διπλωματικής εργασίας και εποπτευόμενη πρακτική άσκηση 800 ωρών (Υ.Α. 29322/10.07.2018, ΦΕΚ 3601/24.08.2018 τ. Β). Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες πρέπει να παρακολουθήσουν τα 7 συνολικά μαθήματα του Προγράμματος και να εξεταστούν επιτυχώς σe1υτά κατά τα τρία πρώτα εξάμηνα της φοίτησης τους. Παράλληλα, στο τρίτο εξάμηνο υποχρεούνται να ξεκινήσουν την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας και την πρακτική τους άσκηση. Στο τέταρτο εξάμηνο συνεχίζουν αποκλειστικά με την ολοκλήρωση τόσο της διπλωματικής όσο και της πρακτικής άσκησης. Συνολικά στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Σχολική Ψυχολογία» αντιστοιχούν εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS)

(β) στην Ειδίκευση «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση». Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών σε αυτή την ειδίκευση συνίσταται στην παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε 10 υποχρεωτικά μαθήματα και την ολοκλήρωση ενός σχεδίου εργασίας (Project) (Υ.Α. 29322/10.07.2018, ΦΕΚ 3601/24.08.2018 τ. Β). Οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες πρέπει να παρακολουθήσουν τα 9 μαθήματα του Προγράμματος και να εξεταστούν επιτυχώς σe1υτά κατά τα τρία πρώτα εξάμηνα της φοίτησης τους. Στο τέταρτο εξάμηνο συνεχίζουν με την επιτυχή παρακολούθηση και εξέταση ενός ακόμη μαθήματος και του σχεδίου εργασίας (project). Συνολικά στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Σχολική Ψυχολογία» αντιστοιχούν εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS)

Οι απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Α1) στην Ειδίκευση «Σχολική Ψυχολογία», θα είναι σε θέση να ασκούν εντός των σχολικών μονάδων και των δομών παροχής σχολικών ψυχολογικών υπηρεσιών αλλά και αυτόνομα το έργο του/της σχολικού ψυχολόγου, εφαρμόζοντας τη γνώση στην πράξη σε παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς και στους/στις εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους. Ειδικότερα, θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοούν τις διεργασίες που είναι υπεύθυνες για τις αναπτυξιακές αλλαγές στο πλαίσιο της τυπικής ανάπτυξης αλλά και των αποκλίσεών της, θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν τις γνώσεις εκείνες που προάγουν την υγιή ανάπτυξη και προσαρμογή των παιδιών και των εφήβων στο σχολείο, την οικογένεια και την ευρύτερη κοινότητα. Επίσης, θα μπορούν να εφαρμόζουν τις σύγχρονες μεθόδους έρευνας, αξιολόγησης, κλινικών εφαρμογών στο χώρο του σχολείου και σχεδιασμού προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης στη σχολική κοινότητα συνδυάζοντας τις βασικές αρχές της Σχολικής, Εκπαιδευτικής, Αναπτυξιακής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των μαθησιακών, συμπεριφορικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι οικογένειές τους.

Α2) στην Ειδίκευση «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση», θα είναι σε θέση να διευρύνουν τον ρόλο και την επαγγελματική τους ταυτότητα ως εκπαιδευτικών, αναγνωρίζοντας τις διεργασίες και τους μηχανισμούς τόσο της τυπικής ανάπτυξης όσο και των αποκλίσεών της σε μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων, με στόχο την ομαλή προσαρμογή των τελευταίων στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και τη διαμόρφωση ευνοϊκών περιβαλλόντων μάθησης και σχολικής επίτευξης για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Επίσης, θα είναι σε θέση να συνεργάζονται αποτελεσματικά με ειδικούς ψυχικής υγείας στο σχολείο και στην κοινότητα, αλλά και με τους γονείς, προκειμένου να εφαρμόζουν προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης και παρέμβασης για την αποτελεσματική διαχείριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι οικογένειές τους, αλλά και την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας και την ευημερία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Οι απόφοιτοι και των δύο Ειδικεύσεων

Β. Αναπτύσσουν ικανότητες παραγωγής νέων ιδεών, διαχείρισης επιστημονικών και ερευνητικών ερωτημάτων, ανάλυσης και σύνθεσης ερευνητικών δεδομένων και πληροφοριών, εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους και κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών.

Γ. Αναπτύσσουν ιδιαίτερα την ικανότητα κριτικής και αυτοκριτικής, θα μάθουν να εργάζονται αποτελεσματικά είτε αυτόνομα είτε σε διεπιστημονικές ομάδες, να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις.

Δ. Είναι ικανοί να χειρίζονται βιβλιογραφικές βάσεις, βάσεις ερευνητικών δεδομένων, στατιστικές αναλύσεις -όπου προβλέπεται-, να κατανοούν και να σχεδιάζουν ευνοϊκά περιβάλλοντα μάθησης, και να επικοινωνούν στην αγγλική γλώσσα, δεξιότητα ιδιαίτερα σημαντική για την επαγγελματική και την προσωπική ανάπτυξή τους.

Ε. Τέλος, (α) μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματος του ψυχολόγου και του εκπαιδευτικού αντίστοιχα και θα αναπτύξουν επαγγελματική, κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα, (β) θα μάθουν να σέβονται τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα και να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε σχετικούς πληθυσμούς, και (γ) θα μάθουν να κατανοούν και να προσεγγίζουν, τόσο κλινικά όσο και παιδαγωγικά, ζητήματα του επιστημονικού πεδίου μέσω της οπτικής του φύλου.

Επαγγελματικό καθεστώς (αν υπάρχει)

Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. «Σχολική Ψυχολογία» του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. οι οποίοι είναι πτυχιούχοι Ψυχολογίας έχουν ήδη αποκτήσει άδεια άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου με τη λήψη του βασικού τους πτυχίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 991/1979 (ΦΕΚ 278 τ. Α0-12-1979) όπως αυτός τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Νόμου 2646/1998 (ΦΕΚ 236 τ. Α0.10.1998). Οι απόφοιτοι του ίδιου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών οι οποίοι δεν έχουν βασικό πτυχίο Ψυχολογίας δεν δικαιούνται να λάβουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

2400€

Τέλη Φοίτησης: Τα τέλη φοίτησης καταβάλλονται σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, κατά την έναρξη εκάστου εξαμήνου φοίτησης.

Υποτροφία: Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχολική Ψυχολογία» χορηγεί ανταποδοτικές υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/ριες εντός της κανονικής διάρκειας φοίτησης που πληρούν συγκεκριμένα ακαδημαϊκά και οικονομικά κριτήρια (Μ.Ο. βαθμολογίας, ατομικό εισόδημα) τα οποία ορίζονται με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) του Π.Μ.Σ.. Με την ίδια απόφαση εξειδικεύεται το παρεχόμενο από τους επιλεγείσες/έντες υπότροφους έργο.

 

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. λειτούργησε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο Τμήμα Ψυχολογίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 1993-94 (Π.Δ. 152/93). Παρά τη φαινομενικά πρόσφατη χρονολογία ίδρυσης του ανεξάρτητου Τμήματος Ψυχολογίας, οι σπουδές Ψυχολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. έχουν μακρά ιστορία. Ειδικότερα, η Ψυχολογία διδάχθηκε ως ανεξάρτητη από τη Φιλοσοφία επιστήμη για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1964-65, εδραιώθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή με την ίδρυση της τακτικής έδρας Γενικής Ψυχολογίας το 1965 η οποία πληρώθηκε από τον Καθηγητή Λάμπρο Χουσιάδα και συγκροτήθηκε σε πρόγραμμα σπουδών κατά το ακαδημαϊκό έτος 1972-73 στο πλαίσιο του Τμήματος Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής.

Άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φορέα

  • Διάρκεια
    Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εκπόνησης και υποβολή προς κρίση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών ορίζεται στα έξι (6) εξάμηνα.
  • Τοποθεσία
    Θεσσαλονίκη
  • Τηλέφωνο
    2310 996887
  • Γλώσσα
    Ελληνικά
  • Ημερομηνία Έναρξης
    01/10/2023
  • Πιστοποίηση
    Ναί
  • Ιστοσελίδα Φορέα
    Προβολή

Σχετικά Προγράμματα

Δείτε και άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απο την κατηγορία Προπτυχιακά Ψυχολογίας.