Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών, για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) (ΦΕΚ 5584/08-10-2024/τ.B’) με τίτλο «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία».
Διεύθυνση Επικοινωνίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παραλιακό Συγκρότημα Βόλου)
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Γραμματεία ΠΜΣ – Συμβουλευτική Ψυχολογία & Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία
Αργοναυτών & Φιλελλήνων, 382 21 Βόλος, Ελλάδα
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 09:00-14:00
Παρασκευή: 17:00-21:00
Σάββατο: 12:00-16:00
Τηλέφωνο
24210-74831
Email
msc.counselling@uth.gr
Web
https://msccounselling.sed.uth.gr/ (σελίδα ΠΜΣ)
Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και την ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων συμβουλευτικής σε ζητήματα που αφορούν:
α) Την Εκπαίδευση γενικότερα και την Ειδική Αγωγή ειδικότερα,
β) Την Ψυχική Υγεία και την Ψυχολογική Ευεξία και
γ) Τον χώρο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες/ Αναπηρίες και των Ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Πρόκειται για ένα διετές εντατικό πρόγραμμα (150 μονάδες ECTS) με δύο υποχρεωτικές κατευθύνσεις:
Η εκπαίδευση των φοιτητών/τριών γίνεται ταυτόχρονα σε πέντε επίπεδα:
α) Βιωματικό επίπεδο: 40 ώρες (ένα έτος: 1 ώρα/εβδομάδα) «Ατομικής Συμβουλευτικής» προσωπικά για τον/την κάθε φοιτητή/τρια και 60 ώρες (ένα έτος: 1,5 ώρα/εβδομάδα) «Ομαδικής Συμβουλευτικής»,
β) Θεωρητικό επίπεδο: 10 θεωρητικά μαθήματα στον χώρο της «Συμβουλευτικής»,
γ) Εργαστηριακό επίπεδο: 3 εργαστηριακά μαθήματα «Τεχνικών Συμβουλευτικής Παρέμβασης» και σειρά εντατικών εξειδικευμένων «Σεμιναρίων Συμβουλευτικής» εφαρμοσμένου-εργαστηριακού χαρακτήρα,
δ) Ερευνητικό επίπεδο: 2 μαθήματα στις «Ποσοτικές και Ποιοτικές Μεθόδους Έρευνας» και «Διπλωματική Εργασία»,
ε) Πρακτικό επίπεδο: 1100 ώρες «Πρακτικής Άσκησης» με 110 ώρες «Ατομικής & Ομαδικής Εποπτείας» ή στην περίπτωση μη εκπόνησης διπλωματικής εργασίας 1500 ώρες «Πρακτικής Άσκησης» με εκατόν είκοσι 120 ώρες «Ατομικής και Ομαδικής Εποπτείας».
Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση των σπουδών ορίζεται σε δύο (2) πλήρη έτη και εκτείνεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα και δύο (2) θερινές περιόδους. Ημέρες μαθημάτων: Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο, Κυριακή.
Ο αριθμός εισακτέων φοιτητών/τριών στο ΠΜΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε πενήντα (50). Επιπλέον του αριθμού εισακτέων, γίνονται δεκτοί, εφόσον υπάρχουν, υπότροφοι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) που πέτυχαν στον σχετικό διαγωνισμό μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού του γνωστικού αντικειμένου του ΠΜΣ και αλλοδαποί υπότροφοι του Ελληνικού Κράτους.
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ή τελειόφοιτοι Τμημάτων Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σε συναφή γνωστικά αντικείμενα με αυτά του ΠΜΣ. Ειδικότερα γίνονται δεκτοί:
α) Δικαιολογητικά
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν στη Γραμματεία του ΠΜΣ, με συστημένη επιστολή ή δια ζώσης με ραντεβού, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Επίσης, εφόσον υπάρχουν, κατατίθενται:
β) Γραπτή Εξέταση – Συνέντευξη
γ) Σύστημα επιλογής εισακτέων
Η τελική αξιολόγηση και επιλογή των εισακτέων στο ΠΜΣ γίνεται από επιτροπή που ορίζει το Τμήμα με σύστημα μοριοδότησης σε συγκεκριμένα κριτήρια (βλ. ιστοσελίδα ΠΜΣ).
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο ΦΕΚ 1217/10-4-2019 διαπίστωσε τη συνάφεια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία» με το αντικέιμενο της Σχολικής Ψυχολογίας. Η παραπάνω συνάφεια αποτελεί το ειδικό τυπικό προσόν (ΦΕΚ 199/2-10-2008) που επιτρέπει στους αποφοίτους του ΠΜΣ να ενταχθούν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.).
Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
Το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του «Παιδαγωγικού Ινστιτούτου» στις 11-3-2009 ενέκρινε, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 3699 (ΦΕΚ 199/τ.. α’/2.10.2008) την ένταξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία» μεταξύ των μεταπτυχιακών τίτλων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.) που αποτελούσαν ειδικό τυπικό προσόν ένταξης στον εισαγωγικό βαθμό των συνιστώμενων κλάδων εκπαιδευτικών ΕΑΕ του άρθρου 19 του παραπάνω νόμου
Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συμβουλευτική Ψυχολογία & Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία» οι απόφοιτοι/ες αποκτούν επάρκεια για άσκηση της Συμβουλευτικής, μπορούν να εργαστούν, με ασφάλεια, ως Σύμβουλοι στον χώρο της ψυχικής υγείας και, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να κάνουν επίσημα έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία με τον κωδικό «Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας».
Τα δίδακτρα του ΠΜΣ, για τα ακαδημαϊκά έτη 2025-2026 και 2026-2027, ανέρχονται στο ποσό των 3.750 ευρώ το χρόνο ή 7.500 ευρώ συνολικά και για τα δύο χρόνια διάρκειας του ΠΜΣ. Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης οι φοιτητές/τριες του ΠΜΣ, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η κείμενη νομοθεσία, σε ποσοστό έως 30% των εισακτέων.
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με Νόμο 4957/2022 και την ΚΥΑ 5473/2024 η Πρακτική Άσκηση μπορεί να αποζημιωθεί μέχρι το ποσό των 2.450 ευρώ, αν χρηματοδοτείται από τον Φορέα Υποδοχής.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η Πρακτική Άσκηση δεν χρηματοδοτείται από τον Φορέα Υποδοχής, και ο/η φοιτητής/τρια επιθυμεί να υλοποιήσει Πρακτική Άσκηση μεγαλύτερη από 19 ώρες εβδομαδιαίως, θα υπάρξει αναπροσαρμογή των διδάκτρων για αυτόν/ήν, αντίστοιχη με το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβει με την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης.
Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1993 και άρχισε να λειτουργεί από το χειμερινό εξάμηνο του 1998. Σκοπός του Τμήματος είναι η προαγωγή της έρευνας και η διδασκαλία της Ειδικής Αγωγής για την εμβάθυνση και κριτική διαχείριση των σύγχρονων αναγκών στην εκπαίδευση του ευαίσθητου αυτού πληθυσμού. Το Τμήμα παρέχει ένα πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα διδασκαλίας και ταυτόχρονα στην ολιγοετή παρουσία του κατέχει σημαντική θέση στα επιστημονικά δρώμενα της χώρας μας και της διεθνούς κοινότητας. Σταθερός προσανατολιστικός άξονας όλων μας είναι η πολύπλευρη και άρτια κατάρτιση επιστημόνων και εκπαιδευτικών που θα κληθούν να στελεχώσουν τις δομές που απευθύνονται σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, έναν τομέα με πολλές απαιτήσεις και έντονους ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όραμά μας είναι το ΠΤΕΑ να μετατραπεί σε ένα ανοικτό «σχολείο» στο κόσμο με αμφίδρομες πορείες μέσα από γέφυρες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Η ανάδειξη της σημαντικής τεχνογνωσίας στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συμβάλλει στην αναγνώριση της Ειδικής Αγωγής, ως έναν επιστημονικό χώρο με διακριτές μεταβλητές και επιστημονικά εργαλεία συνδράμοντας σταθερά στην ανάπτυξη μιας σύγχρονης δυναμικής.