Το τριετές Κλινικό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Διάγνωση και Ψυχοθεραπεία παιδιού και Εφήβου, το οποίο προσφέρει το ‘Λόγω Ψυχής’ – Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους και ενδιαφέρονται να ειδικευτούν σε μια προσέγγιση που εμπλουτίζει τη συστημική θεώρηση με τη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού, την αφηγηματική ψυχολογία και τα σύγχρονα ευρήματα των νευροεπιστημών.
Αποσκοπεί να εφοδιάσει τους ειδικευόμενους με τη γνώση και την εμπειρία ώστε να κατανοούν σε βάθος τον ψυχισμό του παιδιού και του εφήβου, καθώς και τη λειτουργία των εμπλεκόμενων συστημάτων, πχ. οικογένεια, σχολείο, ομάδα συνομηλίκων. Αυτός ο εξοπλισμός θα τους επιτρέπει να διεξάγουν ακριβή αλλά και δυναμική/ εξελισσόμενη διάγνωση των ψυχοσυναισθηματικών, μαθησιακών ή και αναπτυξιακών δυσκολιών του παιδιού και των ευρύτερων συστημάτων, για να σχεδιάζουν και να υλοποιούν την καταλληλότερη παρέμβαση. Αποτελεί ένα καινοτόμο, ολοκληρωμένο, σύνθετο και δυναμικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ψυχοθεραπευτών που θέλουν να ασχοληθούν κλινικά και σε βάθος με το παιδί, τον έφηβο και την οικογένεια του.
Η εκπαιδευτική ομάδα είναι διεπιστημονική, ώστε να καλύπτει το μεγάλο εύρος του γνωστικού αντικειμένου και αποτελείται από σχολικούς ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές παιδιών και ενηλίκων, παιδοψυχίατρο, ειδικό παιδαγωγό, ειδικούς στις μαθησιακές δυσκολίες και στις αναπτυξιακές διαταραχές, εκπροσώπους ειδικών μοντέλων παρέμβασης, λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή.
Το σύνολο των ωρών του Τριετούς Προγράμματος Ειδίκευσης στη διάγνωση και ψυχοθεραπεία είναι 1420 ώρες παρουσίας σε διαλέξεις και εργαστήρια, πρακτική άσκηση, εποπτεία και προσωπική ανάπτυξη. Στις ώρες αυτές προστίθενται επιπλέον 900 ώρες μελέτης. Επίσης απαιτούνται 200 ώρες εποπτευόμενης εργασίας (αμοιβόμενης ή εθελοντικής) κατά τη διάρκεια ή πέραν της τριετούς φοίτησης, απαραίτητες για την χορήγηση βεβαίωσης ολοκλήρωσης.
Θεωρία/Βιωματική επεξεργασία θεωρητικών θεμάτων/Θεωρητική επεξεργασία κλινικών περιπτώσεων: 450 ώρες φυσικής παρουσίας. Εδώ προστίθενται επιπλέον οι 900 ώρες μελέτης/ αναλογία 1:2).
Πρακτική: 400 ώρες
Κλινική Εποπτεία: 260 ώρες
Προσωπική Θεραπεία: 310 ώρες (ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ωρών)
Μεγάλη έμφαση στα προγράμματα ειδίκευσης στη συστημική ψυχοθεραπεία διεθνώς δίνεται στην αξιοποίηση της εκπαιδευτικής ομάδας τόσο για την εποπτεία όσο και για τη βιωματική επεξεργασία θεωρητικών θεμάτων και την θεωρητική επεξεργασία κλινικών περιπτώσεων. Η εμπειρία της ομάδας στο πρόγραμμα του Ινστιτούτου προσφέρει πλούσια εκπαιδευτικά ερεθίσματα που, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των σπουδών και την εμπειρία των εκπαιδευτών, εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης.
Πτυχίο στην ψυχολογία, ιατρική (ειδικότητα παιδοψυχιατρική/ψυχιατρική), κοινωνική εργασία, ειδική αγωγή, σε αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Αιτήματα υποψηφίων με πτυχίο σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες (π.χ. εκπαίδευση, νοσηλευτική) από αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού μπορεί να γίνουν δεκτά εφόσον αποδεδειγμένα πραγματοποιούν ή έχουν πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο χώρο της ψυχικής υγείας. Κατώτερο ηλικιακό όριο εισόδου: 23 έτη
Το Ινστιτούτο δεσμεύεται από τον κώδικα δεοντολογίας του στην αποφυγή διακρίσεων που αφορούν την καταγωγή, την εθνικότητα, το χρώμα, το φύλο, τη θρησκεία, τη σωματική υγεία και τη σεξουαλική προτίμηση στην προσφορά ευκαιριών ειδίκευσης. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη της την καταλληλότητα του υποψηφίου όσον αφορά το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή. Η καταλληλότητα αυτή κρίνεται με βάση τα κριτήρια επάρκειας (βλ. πιο πάνω) που αναμένεται να επιδείξουν οι ειδικευόμενοι ώστε να αξιολογηθούν θετικά στη διάρκεια και κατά το τέλος του προγράμματος. Κρίνεται δε βαρύνουσας σημασίας ακόμα και σε σύγκριση με τα επιπλέον ακαδημαϊκά προσόντα.
Το ‘Λόγω Ψυχής’ είναι Πιστοποιημένο Ινστιτούτο της EAP (EAPTI) και οι απόφοιτοι του δικαιούνται το European Certificate of Psychotherapy. Είναι τακτικό μέλος του EFTA-TIC (European Family Therapy Association- Training Institutes Chamber), τακτικό μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ) και της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ).
Οι απόφοιτοι αυτού του προγράμματος θα έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο και την εμπειρία ώστε να εργασθούν με παιδιά και εφήβους που παρουσιάζουν ψυχοσυναισθηματικές ή αναπτυξιακές δυσκολίες σε ιδιωτικά, δημόσια πλαίσια ή στο προσωπικό τους γραφείο
Το ετήσιο συνολικό ποσό των διδάκτρων δίνεται είτε εφάπαξ είτε χωρισμένο σε 10 δόσεις (Οκτώβριος ως και Ιούλιος). Επίσης παραμένει σταθερό σε όλη η διάρκεια των σπουδών. Επικοινωνήστε με τη γραμματεία για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τρέχον κόστος των διδάκτρων και τους τρόπους πληρωμής. Στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνεται εκπαιδευτικό υλικό (ελεύθερη πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, σε επιστημονικά περιοδικά που έχει εγγραφεί το Ινστιτούτο, καθώς και σημειώσεις).
Περισσότερο μου άρεσε/άρεσαν:
«…το θεωρητικό κομμάτι σε όλα του τα εργαλεία, πολύ κατανοητό, περισσότερο μου άρεσε η πρακτική με τις 10 ιστορίες στο CAT…»
«…το γεγονός ότι καταπιαστήκαμε με ένα ευρύ φάσμα test και αξιολογήσεων των συναισθηματικών δυσκολιών. Επίσης, ήταν πολύ διαφωτιστικός ο τρόπος με τον οποίο εντοπίζουμε τα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν σε συμπεράσματα…»
«…η φροντίδα και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τον ρόλο του εξεταστή και του θεραπευτή ως κάποιος που λειτουργεί προς όφελος του παιδιού και της οικογένειας με προσοχή και υπευθυνότητα…»
«…τα παραδείγματα που αναλύαμε μαζί και η συστηματοποίηση στη πληροφορία -οργάνωση της γνώσης…»
«…οι εισηγήτριες. Είχαν έναν πολύ όμορφο τρόπο μετάδοσης όλων αυτών των πληροφοριών. Μου άρεσε που ύστερα από κάθε συνάντηση ένιωθα ακόμα πιο «επαρκής» σε αυτό που κάνω, έχοντας ακόμη πολύ δρόμο…»
Από τη διεργασία του σεμιναρίου κατάλαβα:
«…πόσο σημαντική είναι η συνδυαστική προσέγγιση στα πλαίσια της διαγνωστικής διαδικασίας…»
«…η ενασχόληση με τα παιδιά απαιτεί πολύ προσεκτική δουλειά, προσέγγιση με ευαισθησία και κατανόηση και η διάγνωση πρέπει να στηρίζεται στη συλλογή δεδομένων από πολλά στοιχεία και όχι μεμονωμένα…»
Το 'Λόγω Ψυχής'- Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία συστάθηκε το 2011 από τους Τσαμπίκα Μπαφίτη, MSc, PhD, Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, PhD, και Γιώργο Καλαρρύτη, MMedSci, κλινικούς ψυχολόγους και συστημικούς ψυχοθεραπευτές, με μακρόχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση και εποπτεία επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Το Ινστιτούτο, που είναι Ευρωπαϊκώς Πιστοποιημένο Ψυχοθεραπευτικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο EAPTI (European Accredited Psychotherapy Training Institute) και πιστοποιημένο ως Full Member του EFTA-TIC (Επιμελητήριο Κέντρων Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οικογενειακής Θεραπείας), έχει ως κύρια δραστηριότητά του την εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη συστημική θεραπεία και συμβουλευτική, καθώς και στη συστημική διάγνωση.
Δείτε και άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απο την κατηγορία Ψυχοθεραπεία.