Τετραετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων βασισμένης εξ’ ολοκλήρου στην Ψυχοδυναμική Θεωρία, αλλά εφαρμοσμένης με συνδυαστικές μεθόδους/τεχνικές Εικαστικής Ψυχοθεραπείας, Παιγνιοθεραπείας και Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Θεραπείας.
Ημερομηνία Έναρξης: μέσα Οκτωβρίου
Προθεσμία Δήλωσης Συμμετοχής: Η διαδικασία των συνεντεύξεων για το πρώτο έτος λαμβάνει χώρα από τέλη Μαΐου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, ενώ όλες οι αιτήσεις εξετάζονται και απαντώνται έως και τον Σεπτέμβριο κάθε έτους.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Νίκος Σταθόπουλος (ψυχίατρος παιδιών-εφήβων, ομαδικός αναλυτής, θεραπευτής ζεύγους-οικογένειας).
Διεύθυνση: Μαζαράκη 6 – 14564 – Αδάμες, Νέα Κηφισιά
Email: dekacenter10@gmail.com chad.psychotherapy@gmail.com
Site: www.dekacenter.gr www.childpsychotherapy.edu.gr
Τηλέφωνο: 210 6430339
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αλεξάνδρα Κατσικά
Η Εκπαίδευσή μας, προσεγγίζοντας την Ψυχοθεραπεία συνθετικά, εστιάζει την προσοχή της στους αποδέκτες της θεραπείας (τα παιδιά και τους εφήβους) και όχι σε μία και μοναδική θεωρία για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου και την εκδήλωση της τυχόν ψυχοπαθολογίας.
Οι απόφοιτοι της Εκπαίδευσής μας δεν είναι ούτε ψυχαναλυτικοί ψυχοθεραπευτές, ούτε εικαστικοί θεραπευτές, ούτε παιγνιοθεραπευτές, ούτε γνωσιακοί συμπεριφοριστικοί θεραπευτές, αλλά ψυχοθεραπευτές παιδιών και εφήβων, εφοδιασμένοι με στοιχεία όλων των ανωτέρω τεχνικών για την καλύτερη επιτέλεση του έργου τους.
Βέβαια, οι Ψυχοδυναμικές Θεωρίες (δηλαδή, η αρχική Ψυχαναλυτική Θεωρία του Sigmund Freud, εμπλουτισμένη από την Θεωρία των Αντικειμενοτρόπων Σχέσεων, της Ψυχολογίας του Εγώ και της Ψυχολογίας του Εαυτού), έχοντας αποδειχθεί ως οι πλέον κατάλληλες, προσφέρουν το βασικό μέσο κατανόησης της δόμησης της προσωπικότητας του ανθρώπου, αλλά και το μέσον επεξεργασίας της συμπτωματολογίας, όπως και της ουσιαστικής παρέμβασης εντός της ψυχοθεραπευτικής σχέσης.
Περιλαμβάνει (α) θεωρητικά σεμινάρια, και (β) βιωματικές ομάδες, εστιασμένα στην Κλινική Πράξη.
(α) Θεωρητικά σεμινάρια (6ώρες/μήνα Χ 9 μήνες/έτος):
Η Αναπτυξιακή Ψυχολογία στην Κλινική Πράξη,
Στοιχεία Κλινικής Διαχείρισης,
Δυναμική Διανθρώπινων Συστημάτων,
Γενεόγραμμα,
Η Νευροψυχολογία της Ψυχοθεραπείας,
Ψυχοδιαγνωστική.
(β) Βιωματικές Ομάδες (3 ώρες/μήνα Χ 9 μήνες/έτος): συντονίζονται εκ περιτροπής κατά τη διάρκεια του έτους από όλα τα μέλη της Εκπαιδευτικής Επιτροπής και σκοπεύουν στην δημιουργική επεξεργασία των δυναμικών της εκπαιδευτικής ομάδας και την βαθύτερη βιωματική κατανόηση του θεωρητικού υλικού.
(α) Θεωρία,
(β) Εποπτεία,
(γ) Πρακτική άσκηση,
(δ) Βιωματικές Ομάδες,
(ε) Εκπόνηση εργασιών, και
(στ) Προσωπική Ψυχοθεραπεία.
Τόσο η Θεωρία, όσο και η Εποπτεία, πραγματοποιούνται σε ομαδικό πλαίσιο.
Στην Ομάδα Εποπτείας (6 ώρες/μήνα Χ 9 μήνες/έτος), οι εκπαιδευόμενοι υποστηρίζονται στα πρώτα τους βήματα στην κλινική πράξη μέσα από την σύνδεση και εφαρμογή της Θεωρίας, την αποδοχή και την εφαρμογή της δεοντολογίας και της διεπιστημονικότητας. Εξοικειώνονται ως προς την αλληλεπίδρασή τους με τον άλλο, μαθαίνουν να συντονίζονται με την εσωτερική τους ζωή και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους την εξωτερικεύουν, αναζητώντας το νόημά της.
Στις Βιωματικές Ομάδες (3 ώρες/μήνα Χ 9 μήνες/έτος), οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν δημιουργικά με τον άλλο και επεξεργάζονται σκέψεις και συναισθήματα που αναδύονται μέσα στην πορεία της εκπαίδευσης και της προσωπικής τους εξέλιξης. Οι Ομάδες συντονίζονται εκ περιτροπής από όλα τα μέλη της Εκπαιδευτικής Επιτροπής προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να ωφελούνται από τις γνώσεις, την εμπειρία και την προσωπική προσέγγιση του κάθε μέλους.
Η Πρακτική Άσκηση ολοκληρώνεται μετά το ελάχιστο όριο των 300 ωρών. Οι εκπαιδευόμενοι είναι υπεύθυνοι για την ανεύρεση πλαισίου/πλαισίων πρακτικής που εγκρίνονται από την Εκπαιδευτική Επιτροπή.
Οι Ομάδες Θεωρίας και οι Βιωματικές Ομάδες πραγματοποιούνται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ανά μήνα και η Ομάδα Εποπτείας ανά 15 ημέρες.
Οι εκπαιδευόμενοι υποχρεούνται, από τον δεύτερο χρόνο, να έχουν Προσωπική Θεραπεία από έμπειρους και έμπιστους ψυχοθεραπευτές – εξωτερικούς συνεργάτες του προγράμματος.
Η Εκπαίδευση παρέχεται κυρίως σε πτυχιούχους Επιστημών Υγείας αναγνωρισμένων πανεπιστημίων της Ελλάδας ή του εξωτερικού (ψυχιάτρους – ψυχολόγους – κοινωνικούς λειτουργούς – ψυχιατρικούς νοσηλευτές παιδιών και εφήβων). Η προσωπική όμως πορεία (καταρτίσεις, μεταπτυχιακοί τίτλοι συναφούς αντικειμένου, κλινική εμπειρία με παιδιά και εφήβους) και η ψυχοθεραπευτικά επεξεργασμένη πρόθεση κάθε υποψηφίου εξετάζεται από την Εκπαιδευτική Επιτροπή κατά περίπτωση και χαίρει της ανάλογης αποδοχής.
Η πιστοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από τα κατάλληλα επιστημονικά όργανα, όταν αυτή θα είναι αποσαφηνισμένη και εγκατεστημένη. Μέχρι τότε, το σύνολο των ωρών του προγράμματος υπερκαλύπτει τις μέχρι τώρα δηλωμένες προϋποθέσεις αναγνώρισης.
Οι απόφοιτοι του προγράμματος πληρούν όλες τις απαραίτητες και ουσιαστικές προϋποθέσεις για να εργαστούν ως Ψυχοθεραπευτές Παιδιών και Εφήβων, είτε στο ιδιωτικό τους γραφείο είτε σε οποιαδήποτε διεπιστημονική ομάδα του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα. Θα μπορούν επίσης να διαχειριστούν αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών, συμπεριφορικών και συναισθηματικών δυσκολιών των παιδιών και των εφήβων και να διαμορφώσουν εξατομικευμένα προγράμματα παρέμβασης, προσαρμόζοντας τις γνώσεις και τα εργαλεία που διαθέτουν στις ανάγκες κάθε παιδιού ξεχωριστά. Τέλος, θα μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις οικογένειες και τους γονείς, με απώτερο σκοπό την ομαλότερη ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη ολόκληρης της οικογένειας.
Το «ΔιΕπιστημονικό Κέντρο Αθηνών (ΔΕ.Κ.Α.) για το παιδί και την οικογένεια» λειτουργεί από το 2007 ως Φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, βασίζοντας το κλινικό του έργο αφενός στην αρχή της Διεπιστημονικότητας και αφετέρου στην Ψυχοδυναμική Σχολή και την εφαρμογή των αρχών της Ομαδικής Ανάλυσης (Group Analysis) του S. H. Foulkes. Παρέχει αξιολόγηση και διάγνωση αναπτυξιακών, συναισθηματικών, συμπεριφορικών και μαθησιακών δυσκολιών καθώς και την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση μέσω ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχοπαιδαγωγικών προγραμμάτων, μαθησιακής αποκατάστασης, διατροφολογικής εκπαίδευσης και παρέμβασης, συμβουλευτικής γονέων και θεραπείας ζεύγους και οικογένειας. Από την αρχή λειτουργίας του παρέχει Εποπτεία σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ενώ από το 2021 παρέχει και Εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία παιδιών και Εφήβων.
Δείτε και άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απο την κατηγορία Ψυχοθεραπεία.