thumb-871

Εκπαίδευση στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (HOPEinGA)

logo-871
Κατηγορία:
Ψυχοθεραπεία

Γενική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Πρόκειται για επαγγελματική εκπαίδευση στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία Αναλυτικού Τύπου.

Απευθύνεται σε ψυχιάτρους, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες του χώρου της Ψυχικής Υγείας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εφαρμογή της Ομαδικής Ανάλυσης σε κλινικά πλαίσια και στην ιδιωτική τους πρακτική.

Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής:

Μαργαρίτα Κρητικού, Ψυχίατρος, Ομαδική Αναλύτρια, Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος του Οργανισμού, Εκλεγμένο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και Ομαδικών Διαδικασιών (IAGP, 2000-2009), Πρόεδρος του Membership Committee της IAGP (2006-2009), Ιδρύτρια του Transcultural Section της IAGP, , Ιδρυτικό Μέλος – President Elect και Εκπαιδεύτρια του International Organization Group Analytic Psychotherapy (IOGAP-Melbourne), Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Group Psychotherapy Section της EFPP.

Συντονιστής της Εκπαίδευσης της Ομαδικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας: 

Αποστόλης Αγγελόπουλος, Ψυχολόγος, Ομαδικός Αναλυτής, Αναλυτής Ζεύγους και Οικογένειας. Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση (HOPE in GA) και Μέλος της Εκπαιδευτικής του Επιτροπής.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαργαρίτα Βασάλου

Σκοπός της Εκπαίδευσης στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία είναι να προάγει την βιωματική, θεωρητική και σε βάθος κατανόηση της σημασίας των σχέσεων του ατόμου και της ομάδας στα πλαίσια των αρχών που διέπουν την Ομαδική Ανάλυση.

Εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ώστε να κατέχουν την ομαδικο-αναλυτική θεωρία και τεχνική και να είναι επαρκείς στην άσκησή της σε δημόσια ή ιδιωτικά πλαίσια. Ενθαρρύνει επίσης την κριτική γνώση της ψυχαναλυτικής θεωρίας καθώς συνδέεται άμεσα με την Ομαδική Ανάλυση.

Με τη λήξη της εκπαίδευσης σκοπός μας είναι οι απόφοιτοι Ομαδικοί Αναλυτές να έχουν:

  • Καλή γνώση της ομαδικο-αναλυτικής και της ψυχαναλυτικής θεωρίας.
  • Καλή γνώση των κλινικών εφαρμογών της Ομαδικής Ανάλυσης.
  • Ικανότητα να παρατηρούν και να ερμηνεύουν ατομικές, ομαδικές και συλλογικές συμπεριφορές, καθώς και ομαδικά φαινόμενα με ψυχοδυναμικό και ομαδικο-αναλυτικό τρόπο.
  • Ικανότητα να αξιολογούν την συμπτωματολογία των θεραπευόμενών τους από ψυχοδυναμική σκοπιά και να διαμορφώνουν βασικές υποθέσεις εργασίας σε ατομικό επίπεδο.
  • Ικανότητα να αξιολογήσουν την δυνατότητα των θεραπευόμενών τους να εμπλακούν αποτελεσματικά σε ομαδικο-αναλυτική ψυχοθεραπεία.
  • Ικανότητα να αναλαμβάνουν την οργάνωση και τον συντονισμό αναλυτικών ομάδων με επαγγελματισμό και κλινική επάρκεια.
  • Καλή γνώση των ομαδικών δυναμικών σε διάφορα κοινωνικά και επαγγελματικά πλαίσια.
  • Υψηλή αίσθηση της ηθικής ευθύνης τους και τήρηση της δεοντολογίας στην κλινική τους πρακτική.

Η Εκπαίδευση της Ομαδικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας διαρκεί συνολικά 8 Εξάμηνα υποχρεωτικής φοίτησης. Η παράλληλη προσωπική ανάλυση του εκπαιδευόμενου σε αναλυτικού τύπου ομάδα ψυχοθεραπείας κρίνεται αναγκαία και υποχρεωτική. Σε κάθε εξάμηνο, μηνιαία απαιτούνται 4 ώρες ομάδας Θεωρίας, εβδομαδιαία 2 ώρες ομάδας Εποπτείας, εβδομαδιαία 1 και ½ ώρας συμμετοχή σε εμπειρικού τύπου Ομάδα. Ετήσιο σύνολο ωρών θεωρίας: 36 ώρες. Ετήσιο σύνολο ωρών εποπτείας: 70 ώρες περίπου.

Η εκπαίδευση της Ομαδικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας στην ΗΟΡΕ αποτελείται από ένα πλέγμα διαδικασιών, που αποσκοπεί στην σφαιρική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων, στην ανάδειξη της προσωπικής τους αξίας και των ικανοτήτων τους σε κλινικό και επιστημονικό επίπεδο. Παράλληλα, η προσωπική θεραπεία του κάθε εκπαιδευόμενου απαρτιώνει την συνολική του εξέλιξη ως προσωπικότητας.

Η εκπαίδευση συνδυάζει την μελέτη με την βιωματική μάθηση μέσα από ομαδικές διαδικασίες:

α) Ομάδες Θεωρίας

Επικεντρώνονται στην διδασκαλία των αρχών της Ομαδικής Ανάλυσης κατά τον S. Foulkes, στην Θεωρία της Μεσαίας και Μεγάλης Ομάδας (P.de Maré κ.α), στην ιστορία και την θεωρία της ψυχανάλυσης (S.Freud, M.Klein, W.Bion, D.Winnicott, κ.α.), καθώς και στις σύγχρονες ομαδικο-αναλυτικές προσεγγίσεις σε φαινόμενα, όπως το κοινωνικό ασυνείδητο, η δυναμική του ψυχικού τραύματος στις ομάδες, η επιθετικότητα και η αντι-ομάδα κ.α. Οι ομάδες θεωρίας έχουν σταθερή σύνθεση ανά εξάμηνο με συντονιστές ομαδικούς αναλυτές, μέλη του δικτύου εκπαιδευτών του Οργανισμού. Τα μέλη επεξεργάζονται ομαδικά την ήδη διαβασμένη βιβλιογραφία συνήθως σε μία ή δύο συναντήσεις μηνιαίως.

β) Ομάδες Εποπτείας

Οι ομάδες εποπτείας έχουν εβδομαδιαία συχνότητα, σταθερή σύνθεση μελών ανά εξάμηνο και συντονίζονται από έμπειρους ομαδικούς αναλυτές. Αποτελούν τον κατ΄ εξοχήν χώρο μετάδοσης εμπειρίας και βιωματικής μάθησης των βασικών αρχών της ομαδικο-αναλυτικής πρακτικής.

Στις ομάδες αυτές γίνεται ομαδική επεξεργασία κάθε “υλικού” προς εποπτεία που προέρχεται από δραστηριότητες των εκπαιδευόμενων σε κλινικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και άλλα επαγγελματικά πλαίσια.

Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν βιωματικά μέσα από την εποπτεία να αντιλαμβάνονται τη δυναμική των σχέσεων στην ψυχοθεραπεία και να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται την μεταβίβαση και την αντιμεταβίβαση στα περιστατικά και τις ομάδες τους.

Εκπαιδεύονται στην άσκηση των λειτουργιών του παρατηρητή, του συσσυντονιστή και του συντονιστή ομάδων. Μαθαίνουν επίσης να εξασφαλίζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της “ομάδας ως ολότητας” και την σωστή “αποκωδικοποίηση” και απόδοση του διαλόγου των μελών στο “εδώ και τώρα” της ομάδας.

Μεγάλης χρησιμότητας αντικείμενο της εποπτείας είναι η τήρηση στην πράξη των κανόνων ηθικής δεοντολογίας της ψυχοθεραπείας, του ιατρικού απορρήτου και του δικαίου τήρησης προσωπικών δεδομένων.

Η ομάδα εποπτείας λειτουργεί ως δυναμική ομάδα, αφού αποτελεί ένα ενεργό πεδίο σύνδεσης της επαγγελματικής εμπειρίας με την προσωπικότητα του κάθε εκπαιδευόμενου. Λειτουργεί συμπληρωματικά στην προσωπική θεραπεία του εκπαιδευόμενου, η οποία και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη εξέλιξή του.

γ) Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

Αποσκοπούν στην καλύτερη κλινική και βιωματική κατάρτιση του εκπαιδευόμενου σε βάση συνεχιζόμενης εκπαίδευσης είτε σε βάση μεμονωμένων επιστημονικών ημερίδων.

Αντικείμενο των σεμιναρίων είναι η εισαγωγή στα ομαδικά δυναμικά, στις σχέσεις των φύλων, στις ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, στην ψυχοδυναμική ψυχοπαθολογία, στις ομάδες κοινοτικού τύπου κ.α.

Οργανώνονται επίσης συχνά βιωματικά εργαστήρια με συντονιστές, διακεκριμένους ομαδικούς αναλυτές προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο σε βάση εμπειρική, θεωρητική αλλά και εποπτική.

δ) Προσωπική Θεραπεία

Η προσωπική θεραπεία του κάθε εκπαιδευόμενου αποτελεί προσωπική του υπόθεση και δεν συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις εκπαιδευτικές διαδικασίες που προσφέρει ο Οργανισμός. Αποτελεί ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση (με ελάχιστο χρόνο τις 350 ώρες) για την εκπαίδευση των Ομαδικών Αναλυτών, γι’ αυτό και δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να επιλέξουν κάποιον από τον κατάλογο των Εκπαιδευτών Αναλυτών του Οργανισμού ώστε να ξεκινήσουν την ανάλυσή τους ιδιωτικά. Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος εκπαιδευόμενος βρίσκεται ήδη σε ανάλυση,  η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και με σεβασμό στην συναισθηματική επένδυσή του, αλλά και στα κριτήρια ποιότητας της εκπαίδευσης.

Στην Εκπαίδευση της Ομαδικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας της ΗΟΡΕ μπορούν να συμμετέχουν:

  1. Ψυχίατροι ή ειδικευόμενοι ψυχίατροι που επιθυμούν να εντρυφήσουν στην ψυχοθεραπεία.
  2. Απόφοιτοι ψυχολογίας που ενδιαφέρονται για κλινικό έργο.
  3. Επαγγελματίες της ψυχικής υγείας με πτυχίο διαφορετικό από τα παραπάνω (εξετάζονται κατά περίπτωση).

Η υποψηφιότητα για εκπαίδευση εξετάζεται από την Εκπαιδευτική Επιτροπή του Οργανισμού.

Οι προϋποθέσεις είναι, κατά σειρά:

  1. Ατομική συνέντευξη αξιολόγησης με το αρμόδιο μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής.
  2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
  3. Επιστολή προς την Εκπαιδευτική Επιτροπή για τους λόγους που επιθυμεί ο υποψήφιος να συμμετέχει.
  4. 2 συστατικές επιστολές.
  5. Συμπληρωμένη αίτηση συμμετοχής.
  6. Ατομική συνέντευξη με την Εκπαιδευτική Επιτροπή.
  7. Επιλογή Εκπαιδευτή Αναλυτή και έναρξη προσωπικής ανάλυσης.

Οι Εκπαιδεύσεις του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση (HOPEinGA) είναι αναγνωρισμένες από το European Group Analytic Training Institution Network (EGATIN), το μόνο αρμόδιο για την πιστοποίηση των εκπαιδεύσεων των  Ομαδικών Αναλυτών.

Η HOPEinGA βρίσκεται στην ανώτατη βαθμίδα αναγνώρισης, δηλαδή, είναι Qualifying Member.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση ανήκει επίσης στα διεθνή δίκτυα:

1) EFPP-European Federation of Psychoanalytic Psychotherapy a) PCFP, Psychoanalytic Couples and Family Psychotherapy Section & b) Group Psychotherapy Section,

2) IAGP-International Association for Group Psychotherapy & Group Processes – CAOA, Consultive Assembly of Organizational Affiliates.

Η εκπαίδευση επαγγελματιών στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία λόγω της εποπτείας που παρέχει συστηματικά, ενδείκνυται και για εκείνους που εργάζονται ήδη στην ψυχική υγεία και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Η εφαρμογή της Ομαδικής Ανάλυσης είναι δυνατή σε κάθε πλαίσιο που απαιτείται η κλινική εργασία με άτομα και ομάδες και που η ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση συνιστά επιθυμητό προσόν. Απόφοιτοι και εκπαιδευόμενοι της ΗΟΡΕ εργάζονται με επιτυχία σε μεγάλου εύρους δραστηριότητες, όπως:

  • Ψυχιατρικές δομές (ψυχιατρικές κλινικές, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, αποασυλοποίηση κ.α.),
  • Κέντρα συμβουλευτικής και στήριξης (δημόσια, συλλογικά – εθελοντικά και ιδιωτικά),
  • Γενικά νοσοκομεία (ψυχιατρικά τμήματα, κοινωνικές υπηρεσίες, ιατρική ψυχολογία κ.α.),
  • Εξαρτήσεις (θεραπευτικές κοινότητες, προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης, Κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων κ.α.),
  • Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις (κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, κέντρα πρόληψης, εκπαίδευση κ.α.),
  • Ιδιωτική πρακτική (σε προσωπικά ιατρεία και γραφεία ή ιδιωτικές δομές που παρέχουν ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες).

-

Ετήσια Δίδακτρα

  • Τα δίδακτρα για την εποπτεία είναι 2.370,00 ευρώ
  • Τα δίδακτρα για τη θεωρία είναι 1.050,00 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των 3.420,00 ευρώ μπορεί να εξοφληθεί τοις μετρητοίς ή με διευκόλυνση σε 3, 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις.

Μαρτυρίες από προηγούμενες συμμετέχοντες

  • avatar-img

Ο βασικός σκοπός της ΗΟΡΕ είναι η εξέλιξη της Ομαδικής Ανάλυσης και οι δημιουργικές εφαρμογές της στην Ελλάδα και διεθνώς. Ασχολούμαστε με: 1) την προώθηση της ομαδικοαναλυτικής παιδείας και την εκπαίδευση ψυχιάτρων, ψυχολόγων και επαγγελματιών συναφών επαγγελμάτων στην ομαδική αναλυτική ψυχοθεραπεία, 2) την έρευνα στην ομαδική ανάλυση και ευρύτερα την ψυχοθεραπεία καθώς και στην διεπιστημονική εφαρμογή τους στην ιατρική, τις νευροεπιστήμες, τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, 3) την πρόληψη των ψυχικών παθολογιών και την προαγωγή της ψυχικής και κοινωνικής υγείας (ευεξίας) μέσω εποπτικών δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικών, κοινωνικοθεραπευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων (σε πλαίσιο μικρής, μεσαίας και μεγάλης ομάδας) στην κοινότητα, καθώς και σε σχετικούς φορείς και θεσμούς, 4) την πραγματοποίηση παρεμβάσεων σε καταστάσεις κρίσης, 5) τη συμβουλευτική και υποστήριξη σε οργανισμούς για την διαχείριση ομαδικών δυναμικών, 6) τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας με ανάλογους φορείς σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φορέα

  • Διάρκεια
    4 έτη
  • Τοποθεσία
    ΑΘήνα
  • Τηλέφωνο
    210 6231529
  • Γλώσσα
    Ελληνικά
  • Ημερομηνία Έναρξης
    12/10/2024
  • Ημερομηνία Λήξης
    28/06/2025
  • Προθεσμία Εγγραφής
    30/09/2024
  • Πιστοποίηση
    Ναί
  • Ιστοσελίδα Φορέα
    Προβολή

Σχετικά Προγράμματα

Δείτε και άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απο την κατηγορία Ψυχοθεραπεία.