Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτών
Το Κέντρο «Βίλχελμ Ράιχ» ιδρύθηκε το 1982 , φέρνοντας για πρώτη φορά την ραϊχική ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα. Είναι αναγνωρισμένο και ενεργό μέλος των διεθνών οργανώσεων του κλάδου (Ε.Α.Ρ. , Ε.Α.Β.P, Ε.Ε.Σ – E.A.C,) παρέχοντας εκπαίδευση υψηλού επιπέδου (χορήγηση E.C.P.). Απευθύνεται σε απόφοιτους ή τελειόφοιτους Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής και κοινωνικών επαγγελμάτων και σε διπλωματούχους ή απόφοιτους άλλων κατευθύνσεων για το Τμήμα Συμβούλων Ψυχικής Υγείας.
Ατομική και Ομαδική Σωματική Ψυχοθεραπεία • Βιωματικές Εκπαιδευτικές Ομάδες • Εποπτεία • Θεωρητικά Μαθήματα • Σεμινάρια & Work-shops στην Χαρακτηροαναλυτική Νευροφυτοθεραπεία • Βιοενεργειακή Ανάλυση • Βιοσυστημική ψυχοθεραπεία • Ψυχοθεραπεία Gestalt • Ψυχόδραμα • Βραχεία Χαρακτηροαναλυτική Θεραπεία • Ειδικά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια επιπέδου Master’s
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Σωματική Ψυχοθεραπεία είναι η ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και η άρτια κατάρτιση στην ψυχοθεραπεία και ειδικότερα στην μέθοδο της Χαρακτηροαναλυτικής Νευροφυτοθεραπείας καθώς και σε τεχνικές Σωματικής Ψυχοθεραπείας και άλλων συγγενών προσεγγίσεων (Gestalt, Ψυχόδραμα κ.λπ.) ενώ παράλληλα προϋποθέτει την προσωπική εξέλιξη του εκπαιδευόμενου μέσω ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας του με σκοπό την βιωματική μάθηση, και την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων κλινικής επάρκειας.
Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτών
Εγγραφή: Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται: Στους πτυχιούχους της Ψυχολογίας, Ιατρικής και ανθρωπιστικών επιστημών. Σε αυτούς που έχουν δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ψυχολογία και στους φοιτητές της Ψυχολογίας, Ιατρικής και ανθρωπιστικών επιστημών, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα έχουν αποκτήσει το πτυχίο τους. Οι προϋποθέσεις για την αποδοχή του υποψήφιου στο πρόγραμμα εναρμονίζεται με τα κριτήρια της EAP και της ΕΕΨΕ. Σε άτομα που συγκεντρώνουν μια από τις προηγούμενες προϋποθέσεις και που έχουν κάνει προσωπική ανάλυση με άλλον σωματικό ψυχοθεραπευτή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Σε ψυχοθεραπευτές από άλλες Σχολές που θέλουν να ειδικευτούν στη Σωματική Ψυχοθεραπεία.
Η αποδοχή στη Σχολή γίνεται μετά από συνέντευξη και αξιολόγηση του βιογραφικού σημειώματος του υποψήφιου. Η παρακολούθηση πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 80% των ωρών του προγράμματος.
Η πρακτική και θεωρητική οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, η αποδοχή στη Σχολή, η χορήγηση πιστοποιητικού σπουδών ή διπλώματος και όποια άλλη σχετική απόφαση ανήκουν στην αρμοδιότητα της διεύθυνσης της Σχολής.
To πρόγραμμα εκπαίδευσης ψυχοθεραπευτών του Ε.Ι.Ν.Α. είναι αναγνωρισμένο από την European Association for Body Psychotherapy (EABP), από ιδρύσεώς της και από τα ο 2014 από την European Associationfor psychotherapy (EAP) ή οποία και απονέμει άμεσα στον απόφοιτο το European certificate of psychotherapy (ECP). (βλ. Πιστοποιήσεις παρακάτω)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο σύνολό του περιέχει:
Μετά το πέρας
Προσωπική, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία (1ο έως 4ο έτος). Κάθε ειδικός στον χώρο της ψυχικής υγείας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία – ή τουλάχιστον χωρίς σοβαρά λάθη – την θεραπεία ενός ατόμου, πρέπει να έχει αναγνωρίσει σε σημαντικό βαθμό τα δικά του θέματα. Αυτό επειδή η ψυχοθεραπεία ή η Συμβουλευτική δεν είναι μια υπόθεση εφαρμογής «τεχνικών» αλλά κυρίως μια αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ανθρώπινων όντων. Επίσης η εμπέδωση των δεξιοτήτων που απαιτούνται γίνεται κατά κύριο λόγο από την προσωπική εμπειρία. Ελάχιστες απαιτούμενες ώρες από τις διεθνείς ενώσεις: 250
Τα θεωρητικά μαθήματα παραδίνονται κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου (περίπου ένα κάθε μήνα του ακαδημαϊκού έτους), και αποτελούνται από 24 διδακτικές ώρες το καθένα. Έχουν σκοπό να εφοδιάσουν τον εκπαιδευόμενο με απαραίτητες γνώσεις στις βασικές έννοιες της ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας, τον ανθρώπινο οργανισμό και τις βασικές αρχές της Σωματικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Μαθήματα που ο εκπαιδευόμενος έχει ήδη παρακολουθήσει σε άλλο ακαδημαϊκό πλαίσιο απαλλάσσονται. (βλ ιστοσελίδα μας)
Βιωματικά μαθήματα-εργαστήρια. Έχουν θεωρητική-βιωματική ομαδική διδασκαλία με ένα -μικρότερο- θεωρητικό μέρος και ένα μέρος πρακτικής εξάσκησης. Αυτά είναι:
To πρόγραμμα εκπαίδευσης ψυχοθεραπευτών του Ε.Ι.Ν.Α. είναι αναγνωρισμένο από την European Association for Body Psychotherapy (EABP), από ιδρύσεώς της.
Πρόγραμμα Συμβούλων Ψυχικής Υγείας
α) θεωρητικά μαθήματα, β) βιωματικές – εκπαιδευτικές ομάδες σωματικής Συμβουλευτικής, γ) εντατικές βιωματικές – εκπαιδευτικές ομάδες (μαραθώνιους) με διεθνείς εκπαιδευτές και δ) θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα Συμβουλευτικών δεξιοτήτων.
Σε κάθε περίπτωση η αποδοχή της αίτησης του υποψήφιου γίνεται μετά από προσωπική συνέντευξη και αξιολόγηση του βιογραφικού του.
Τομείς εφαρμογής της Συμβουλευτικής
Το αντικείμενο της Συμβουλευτικής είναι, κατ’ αρχήν, η παρέμβαση σε κρίση, όπου στοχεύει στην αποκατάσταση της ισορροπίας που έχει τυχόν απωλεσθεί , χρησιμοποιώντας τα θετικά ψυχικά αποθέματα του Συμβουλευόμενου. Ο άλλος πυλώνας της Συμβουλευτικής παρέμβασης είναι η πρόληψη της ψυχικής νόσου, με παρέμβαση στον υγιή πληθυσμό και ιδιαίτερα σε εκείνους που ασχολούνται με την μελλοντική γενιά ή τα παιδιά: γονείς, εκπαιδευτικοί, μαίες κλπ, όπως και τα ίδια τα παιδιά (π.χ. έφηβοι, προ-έφηβοι, κλπ)
Ευρύτεροι τομείς εφαρμογής : – Εκπαίδευση: επαγγελματικός προσανατολισμός, σχολική προσαρμογή, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, φοιτητική μέριμνα. – Εργασία: Υποστήριξη προσωπικού, εργασιακές σχέσεις-διαχείριση συγκρούσεων, ενίσχυση ομάδων στον εργασιακό χώρο, κλπ. – Κοινωνική Πρόνοια: υποστήριξη ευπαθών ομάδων, π.χ. μετανάστες, νέοι, έφηβοι, γυναίκες, τρίτη ηλικία, θύματα καταστροφών, κλπ. – Οικογένεια: Συμβουλευτική γονέων, ζευγαριού, νέων μητέρων, εγκύων, εφήβων, προ-εφήβων
Δείτε και άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απο την κατηγορία Ψυχοθεραπεία.