thumb-1681

Mindfulness: ένα εργαλείο Σταθερότητας για τους Ειδικούς Ψυχικής Υγείας σε μια περίοδο Αστάθειας και Αβεβαιότητας

logo-1681
Κατηγορία:
Συμβουλευτική

Γενική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

“Ένα κορυφαίο εργαλείο για την αποφόρτιση και την ευεξία των θεραπευόμενων – συμβουλευόμενων.”

Ο κόσμος μας αλλάζει συνεχώς και με ασύλληπτους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σκεφτούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, τους φορητούς υπολογιστές, τα έξυπνα τηλέφωνα, το Διαδίκτυο και την απανταχού παρούσα ασύρματη πρόσβαση όλων μας σε πληροφορίες και ανθρώπους.

Ο αντίκτυπος αυτής της συνεχώς διευρυνόμενης ψηφιακής επανάστασης μας επηρεάζει σχεδόν σε οτιδήποτε κάνουμε, ενώ ταυτόχρονα η επιτάχυνση του ρυθμού της ζωής, οι τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές που έχουν συμβεί παγκοσμίως, μας οδηγούν σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως το χρόνιο στρες το οποίο με την πάροδο του χρόνου επιφέρει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην Ψυχική και Σωματική υγεία του ανθρώπου.

Η επανάσταση στην επιστήμη και της τεχνολογία (και τα αποτελέσματά της στον τρόπο που ζούμε) έχει μόλις ξεκινήσει και είναι απίθανο να υποχωρήσει.

Ποια είναι η λύση που μπορεί να προσφέρει ο Ειδικός Ψυχικής Υγείας σε όλα αυτά;

Το Mindfulness ή Ενσυνειδητότητα όπως αποκαλείται στα ελληνικά, έρχεται ως μια δροσερή ανάσα να συνδράμει στο έργο του σύγχρονου Ειδικού Ψυχικής Υγείας, ο οποίος χρειάζεται να είναι ευέλικτος και πρόθυμος να εφαρμόσει νέα θεραπευτικά εργαλεία και πρακτικές, τόσο για την προσωπική του ευεξία, όσο και για την προαγωγή της καλής ψυχοσωματικής κατάστασης των πελατών του.

Το ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π διοργανώνει για 5η φορά το ολοκληρωμένο, βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: “Mindfulness για ειδικούς Ψυχικής Υγείας: ένα κορυφαίο εργαλείο αποφόρτισης και ευεξίας”

Εκπαιδευτικός Σκοπός και Στόχοι:

Σκοπός του ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να προσφέρει ένα σημαντικό και επίκαιρο εργαλείο στην διάθεση του Ειδικού Ψυχικής Υγείας.

Οι επιμέρους στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος για τον Ειδικό Ψυχικής Υγείας είναι:

 1. Να γνωρίσει το mindfulness υπο την συνθετική ματιά και να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα της εφαρμογής του συνδυαστικά με τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που ακολουθεί.
 2. Να δύναται να εφαρμόσει τις τεχνικές και τις πρακτικές Mindfulness στο θεραπευτικό δωμάτιο, βοηθώντας εμπράκτως τους θεραπευόμενους / συμβουλευμένους να αποφορτιστούν απο δυσλειτουργικές σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές.
 3. Να υιοθετήσει τις πρακτικές του Mindfulness στην καθημερινότητά του για να μπορεί και ο ίδιος να αντιληφθεί τα οφέλη, έτσι ώστε να αποσυμφορίζετε απο τη δυσφορία που προκαλεί το εργασιακό stress και μέσα απο την προσωπική του εμπειρία να αναγνωρίζει πότε και που μπορεί να εφαρμόζει τις κατάλληλες τεχνικές ενσυνειδητότητας στους πελάτες του.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα:

Θεραπευτές και θεραπευόμενοι βρίσκονται τώρα στην ίδια πραγματικότητα, βιώνουν την ίδια απειλή, αντιμετωπίζουν σχεδόν τις ίδιες εξωτερικές προκλήσεις. Η ενσυνειδητότητα εκτός από εργαλείο για χρήση στο θεραπευτικό δωμάτιο αποκτά τη σημασία που πάντα είχε άλλωστε: της καθημερινής πρακτικής και εφαρμογής από τον ίδιο τον θεραπευτή.

Πόσες φορές μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο δεν νιώσατε ότι χρειάζεται να επαναφέρετε την σκέψη σας στο εδώ και στο τώρα; Και πόσες φορές δεν νιώσατε αντίστοιχα ότι ο θεραπευόμενος χρειάζεται κάποιον να τον οδηγήσει πίσω στο παρόν όταν η σκέψη του μηρυκάζει παρελθοντικές στιγμές ή προσπαθεί να ελέγξει με αγωνία το μέλλον ; Επιδιώκεται ο ειδικός Ψυχικής Υγείας να έχει επίγνωση της δικής του παρούσας στιγμής, βοηθώντας έτσι και τον θεραπευόμενο να έρθει σε επαφή με το εδώ και το τώρα.

Το πρόγραμμα αποτελείται απο:

 1. Θεωρητικές-Ακαδημαϊκές εισηγήσεις
 2. Παρουσίαση και ανάλυση κλινικών περιστατικών
 3. Πρακτική βιωματική άσκηση πάνω στις τεχνικές που θα παρουσιαστούν
 4. Δεοντολογικά και εποπτικά θέματα
 5. Ακαδημαϊκό υλικό: Σημειώσεις, βιβλιογραφία, άρθρα

Συμμετέχοντες:

Το σεμινάριο απευθύνεται: Σε ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους ψυχικής υγείας και φοιτητές των άνω ειδικοτήτων.

Περιεχόμενο:

Οι έρευνες αποκαλύπτουν πώς η ενσυνειδητότητα έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση του στρες, της κατάθλιψης, των κρίσεων πανικού, των αρνητικών σκέψεων, των εθισμών και στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας. Την ενσυνειδητότητα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως συνθετικό εργαλείο σε οποιαδήποτε θεραπευτική προσέγγιση.

Στα πλαίσια του μοναδικού και ολοκληρωμένου αυτού προγράμματος οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν με βιωματικό τρόπο δεξιότητες mindfulness και τρόπους εφαρμογής τους τόσο στη καθημερινή ζωή όσο και στο θεραπευτικό δωμάτιο.

**Υποψιν: Στο Retreat δίνεται η δυνατότητα σε προηγούμενους σπουδαστές να λάβουν μέρος με προνομιακή τιμή για να είναι πλήρως ενημερωμένοι με τις νέες καινοτόμες εξελίξεις (χρέωση 30 ευρώ). 

Μέθοδος: Υβριδικό Μοντέλο
(εισηγήσεις μέσω zoom και δια ζώσης συναντήσεις)

Δυνατότητα επιλογής μεταξύ απογευματινού τμήματος (Α΄Τμήμα) και τμήματος Σαββατοκύριακου (Β΄τμήμα) για όλο τον κύκλο του MBSR.

Χρόνος: Διάρκεια 40 ώρες

Τόπος: πλατφόρμα zoom και δια ζώσης

Διοργάνωση: ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π (Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Συνθετικής Προσέγγισης), Ναϊάδων 49 και Αγίου Αλεξάνδρου Π. Φάληρο. Παρέχεται δυνατότητα εποπτείας.

Ερωτήσεις και Δηλώσεις συμμετοχής στο email ekisyp@gmail.com με την ένδειξη «mindfulness»

Δυνατότητα επιλογής μεταξύ απογευματινού τμήματος (Α΄Τμήμα) και τμήματος Σαββατοκύριακου (Β΄τμήμα) για όλο τον κύκλο του MBSR. • Συνολικό κόστος προγράμματος: 800 ευρώ
  (Δυνατότητα 3 δόσεων ως εξής: 300 ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου, 250 ευρώ μέχρι τέλος Νοεμβρίου και 250 ευρώ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου)
 • Συμμετοχές early bird έως 10/9: 680 ευρώ

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας συμμετοχής σας, με αποστολή  αποδεικτικού στην ηλ.διεύθυνση ekisyp@gmail.com, προτείνεται η καλύτερη δυνατή λύση αναπλήρωσης εισήγησης ή εκπαιδευτικού. Επιστροφές χρημάτων μετά την έναρξη σεμιναρίων/εκπαιδευτικών προγραμμάτων δεν καταβάλλονται. Για ακυρώσεις 3 μέρες πριν την έναρξη, επιστρέφεται το 50% του ποσού.

Προκειμένου να κατοχυρώσετε τη θέση σας και να λάβετε τον κωδικό εισόδου στο σεμινάριο θα χρειαστεί να καταθέσετε το αντίστοιχο ποσό στον κάτωθι λογαριασμό ΚΑΙ να μας αποστείλετε το αποδεικτικό κατάθεσης στο email. 

Τράπεζα Eurobank αριθμός λογαριασμού 0026.0035.18.0200646284

(IBANGR2702600350000180200646284). Εργαστήρι Αυτογνωσίας και Μάθησης, το Δέντρο της Θεραπείας

Παρακαλείστε στην αιτιολογία να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας.
(οποιαδήποτε κόμιστρα τραπεζών, βαρύνουν τον εντολέα)

Το καταθετήριο παρακαλούμε να σταλεί με email στο ekisyp@gmail.com με τα πλήρη στοιχεία του συμμετέχοντα

Το ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π, Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Συνθετικής Προσέγγισης, είναι ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2019 με στόχο την παροχή υπηρεσιών επιμόρφωσης σε επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας. Η φιλομάθεια, η αγάπη για το αντικείμενο της ψυχολογίας, η φροντίδα για τον άνθρωπο, το πνεύμα αλληλεγγύης και μοιράσματος ήταν κάποια από τα στοιχεία που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του οράματος για τη δημιουργία του ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π. Το ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π, μέσα από τη προσπάθεια της δικής του σύνθεσης έχει προβεί στην επιλογή κατάλληλων ψυχοθεραπευτικών ρευμάτων (Γνωσιακή – Συμπεριφορική, Συστημική, Σχεσιακή Ψυχαναλυτική, Gestalt Ψυχοδυναμική) προκειμένου να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους μια σφαιρική και ολοκληρωμένη γνώση καθώς και τεχνικές, οι οποίες περιλαμβάνουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων. Το γεγονός ότι ο Θεραπευτής εκπαιδεύεται σε τουλάχιστον δύο προσεγγίσεις του δίνει την δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτος και να αγκαλιάζει το όλον του θεραπευόμενου. «Στην καρδιά της ψυχοθεραπευτικής σύνθεσης βρίσκονται τα σημαντικότερα ερευνητικά ευρήματα, που παρόλες τις ποικίλες θεωρητικές λογικές και τις προσεγγίσεις των διαφορετικών σχολών ψυχοθεραπείας, παράγουν όμοια αποτελέσματα.» (Barth et al., 2013). Αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες των ειδικών Ψυχικής Υγείας και μέσα από την κλινική μας εμπειρία αναδύθηκε η ανάγκη εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και εποπτείας στον χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φορέα

 • Τοποθεσία
  Ελλάδα
 • Τηλέφωνο
  211- 1821633
 • Γλώσσα
  Ελληνικά
 • Ημερομηνία Έναρξης
  20/09/2023
 • Ιστοσελίδα Φορέα
  Προβολή

Σχετικά Προγράμματα

Δείτε και άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απο την κατηγορία Συμβουλευτική.