thumb-1679

Σχεσιακό Ψυχόδραμα – Νέο Ρεύμα Ψυχοδράματος

logo-1679
Κατηγορία:
Συμβουλευτική

Γενική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

«Σχεσιακό Ψυχόδραμα – Νέο Ρεύμα Ψυχοδράματος».

2ο Τμήμα  Ιανουάριος ΄25 – Νοέμβριος ΄25

Έναρξη Εισηγήσεων: 11/1/2025

 

«Το θέατρο ως μορφή τέχνης μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, να αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νιώσουμε μαζί μια αλήθεια. Να γιατί διαλέξαμε το θέατρο σαν μορφή εκδήλωσης του ψυχικού μας κόσμου…»

Κάρολος Κουν

 

Το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτου Συνθετικής Προσέγγισης (ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π.) με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σας στο πρωτοποριακό, μονοετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Σχεσιακό Ψυχόδραμα – Νέο Ρεύμα Ψυχοδράματος».

Το Ψυχόδραμα αποτελεί μια από τις πιο δυναμικά εξελισσόμενες ομαδικές ψυχοθεραπευτικές μεθόδους στις ημέρες μας. Αφορά τη διερεύνηση του ψυχικού κόσμου των ατόμων, μέσα από την ομαδική διάδραση που μας προσφέρει η εκδραμάτηση. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν και συνδέονται μέσω της εκδραμάτησης, να εκφράζουν  τα συναισθήματά τους και να αλληλεπιδρούν μεταξύ με τα μέλη της ομάδας.

Μέσα από το καινοτόμο, ευέλικτο και βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια και εργαλεία του Σχεσιακού Ψυχοδράματος. Οι ενότητες που θα λάβουν χώρα βασίζονται στις 3 προσεγγίσεις που συνθέτουν το Σχεσιακό Ψυχόδραμα (Σχεσιακή, Συστημική και Gestalt), οι οποίες  πλαισιώνονται βιωματικά από την εμπειρία της ομάδας, των εργαστηρίων καθώς και την εκπαιδευτική και βιωματική συνεισφορά του θεάτρου.

Στο Σχεσιακό Ψυχόδραμα δανειζόμαστε και χρησιμοποιούμαι από το θέατρο τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το βίωμα, την δημιουργικότητα, τον αυθορμητισμό και τον πειραματισμό. Μαθαίνουμε να συνδυάζουμε τις δύο πορείες: α) από το θέατρο μαθαίνουμε την μεταφορά του πραγματικού στο φανταστικό β) από το ψυχόδραμα μαθαίνουμε τον μετασχηματισμό της εσωτερικής σκηνής σε εξωτερική.

Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στις βιωματικές εμπειρίες των συμμετεχόντων και θα πλαισιώνεται με την αντίστοιχη θεωρία, προκειμένου να επιτευχθεί η άρτια εκπαίδευση του Σχεσιακού Ψυχοδράματος. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσα από την πρακτική κατανόηση της θεραπευτικής δράσης του θεάτρου και έρχεται μέσα από τις εισηγήσεις του ηθοποιού.

 

Το Θέατρο συναντά την ψυχοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία μαθαίνει από το Θέατρο λαμβάνοντας χώρο σε αυτό!

Σκοπός: Ο σκοπός της εκμάθησης του ψυχοδράματος μέσω της βίωσης είναι να συνδεόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά, να δουλεύουμε με έναν τρόπο μη κριτικό, μη ερμηνευτικό, στο εδώ και τώρα βασιζόμενοι στη δημιουργική ανάπτυξη.

Σκηνοθετούμε τα θέματα που απασχολούν τον πρωταγωνιστή και βλέπουμε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας συνειδητής ή ασυνείδητης μπροστά στα μάτια του πρωταγωνιστή. Τα μέλη της ομάδας δηλαδή τα «Βοηθητικά εγώ» εκφράζουν πάνω στη σκηνή όλα τα ανείπωτα συναισθήματα συνειδητά και ασυνείδητα πλέκοντας εναλλακτικές διαδρομές και ιστορίες.

Οι αλήθειες και οι διαδρομές αναγνώρισης μέσα από το ψυχόδραμα, καθώς και η βαθύτερη επίγνωση του τρόπου που λειτουργεί ο άνθρωπος έχει σαν αποτέλεσμα τη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού του.

Σε ποιους απευθύνεται: σε Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Κοινωνιολόγους, Εκπαιδευτικούς, Ηθοποιούς  και σε φοιτητές των άνω ειδικοτήτων

 

Δομή εκπαιδευτικού προγράμματος

230 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΩΡΕΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 • Βιωματικά μαθήματα

Τα Βιωματικά μαθήματα περιλαμβάνουν:

 • Βιωματικές Ψυχοδραματιστικές Ασκήσεις με τις Ψυχοδραματίστριες Δρ. Ασημίνα Χιώνη και κα Ελένη Δαούτου.
 • Θεατρικές Βιωματικές ομάδες με την ηθοποιό Ελένη Φιλίνη.

Σύνολο Βιωματικών Μαθημάτων: 75 Ώρες

 • Εισηγήσεις από έμπειρους και καταξιωμένους θεραπευτές

Οι Εισηγήσεις περιλαμβάνουν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

 • Δεξιότητες Ψυχοδραματιστή
 • Δεοντολογία και Πλαίσιο
 • Εισαγωγή στη Σχεσιακή Προσέγγιση
 • Σχεσιακή Προσέγγιση: Δυναμικά Ομάδας και Διαπροσωπικές Σχέσεις 1
 • Σχεσιακή Προσέγγιση: Δυναμικά Ομάδας και Διαπροσωπικές Σχέσεις 2
 • Συστημικη Προσέγγιση 1
 • Συστημικη Προσέγγιση 2
 • Συστημικη Προσέγγιση 3
 • Προσέγγιση Gestalt 1
 • Προσέγγιση Gestalt 2

Συνολικές ώρες Εισηγήσεων: 75 ώρες

 • Επιπλέον Βιωματική εμπειρία εντός Θεραπευτικής Ομάδας

1 φορά την εβδομάδα οι εκπαιδευόμενοι στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους συμμετέχουν σε θεραπευτική ομάδα Σχεσιακού Ψυχοδράματος συνολικής  διάρκειας 10 μηνών. Δίνεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 2 Ομάδες:

 • Ομάδα Σχεσιακού Ψυχοδάματος Πέμπτης 19:00 – 21:00 κάθε εβδομάδα.
 • Ομάδα Σχεσιακού Ψυχοδράματος Παρασκευής 10:00 – 12:00 κάθε εβδομάδα.
 • Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων υπάρχει η δυνατότητα και δημιουργίας επιπλέον θεραπευτικής ομάδας.

Συνολικές ώρες Θεραπευτικής Ομάδας: 80 ώρες

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Τρόπος Διεξαγωγής: Υβριδικό Μοντέλο (Zoom – διαδικτυακό και δια ζώσης). Συστήνεται η δια ζώσης παρακολούθηση των βιωματικών μαθημάτων και τις θεραπευτικής ομάδας.

Περιθώριο απουσιών: 20 ώρες εκπαίδευσης. Ο εκπαιδευόμενος δεν μπορεί να απουσιάζει 2 συνεχόμενες φορές από την ομάδα και σε περίπτωση που οι συνολικές απουσίες ξεπερνούν τις 2, θα πρέπει να αναπληρωθούν για την χορήγηση του διπλώματος.

Η αξιολόγηση του προγράμματος πραγματοποιείται σε βιωματικό επίπεδο μέσω του «Μαραθωνίου Ψυχοδράματος».

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, παρέχεται  Δίπλωμα Μετεκπαίδευσης στο Σχεσιακό Ψυχόδραμα.

Οι εκπαιδευόμενοι κατά την παρακολούθηση του προγράμματος θα έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα όπου θα αναρτάται και θα παρέχεται πλούσιο εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό.

Οι εκπαιδευόμενοι προαιρετικά, έχουν δυνατότητα συμμετοχής στις ομαδικές εποπτείες χαμηλού κόστους με την Κλινική Ψυχολόγο Δρ. Ασημίνα Χιώνη.Για εργαζόμενους – Επαγγελματίες:

Συνολικό κόστος εκπαιδευτικού προγράμματος: 1500€

Δυνατότητα αποπληρωμής σε εννέα (9) μηνιαίες δόσεις και δέσμευση της θέσης σας με την προκαταβολή 200€ , 2 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος.

Για τους συμμετέχοντες που θα πραγματοποιήσουν εφάπαξ πληρωμή όλου του ποσού έως και 1 μήνα πριν την έναρξη του προγράμματος: 1300€

Για φοιτητές και ανέργους:

Συνολικό κόστος εκπαιδευτικού προγράμματος: 1300€ με επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών (βεβαίωση ανεργίας ή βεβαίωση σπουδών).

Δυνατότητα αποπληρωμής σε εννέα (9) μηνιαίες δόσεις και δέσμευση της θέσης σας με την προκαταβολή 200€ , 2 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος.

Για τους φοιτητές και ανέργους που θα πραγματοποιήσουν εφάπαξ πληρωμή όλου του ποσού έως και 1 μήνα πριν την έναρξη του προγράμματος: 1100€

Σημαντικές Πληροφορίες

 • Οι δόσεις καταβάλλονται τις πρώτες 10 ημέρες του μήνα.
 • Σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας συμμετοχής σας, χρειάζεται να στείλετε το αίτημά σας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά έντυπα στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekisyp@gmail.com
 • Στην περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας συμμετοχής σας προτείνεται η καλύτερη δυνατή λύση αναπλήρωσης εισήγησης ή συμμετοχής σας σε άλλο εκπαιδευτικό group.
 • Επιστροφές χρημάτων μετά την έναρξη σεμιναρίων/εκπαιδευτικών προγραμμάτων δεν καταβάλλονται.
 • Για ακυρώσεις έως και 3 μέρες πριν την έναρξη, επιστρέφεται το 50% του ποσού.

Προκειμένου να κατοχυρώσετε τη θέση σας και να λάβετε τον κωδικό εισόδου στο σεμινάριο θα χρειαστεί να καταθέσετε το αντίστοιχο ποσό στον κάτωθι λογαριασμό ΚΑΙ να μας αποστείλετε το αποδεικτικό κατάθεσης στο email.

Τράπεζα Eurobank αριθμός λογαριασμού 0026.0035.18.0200646284

(IBAN: GR2702600350000180200646284). Εργαστήρι Αυτογνωσίας και Μάθησης, το Δέντρο της Θεραπείας

Παρακαλείστε στην αιτιολογία να γράψετε το όνομα σας και τη φράση “σχεσιακό ψυχόδραμα”
(οποιαδήποτε κόμιστρα τραπεζών, βαρύνουν τον εντολέα)

Το καταθετήριο παρακαλούμε να σταλεί με email στο ekisyp@gmail.com με τα πλήρη στοιχεία του συμμετέχοντα

Για κρατήσεις θέσεων/ δηλώσεις συμμετοχής στο ekisyp@gmail.com

Το ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π, Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Συνθετικής Προσέγγισης, είναι ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2019 με στόχο την παροχή υπηρεσιών επιμόρφωσης σε επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας. Η φιλομάθεια, η αγάπη για το αντικείμενο της ψυχολογίας, η φροντίδα για τον άνθρωπο, το πνεύμα αλληλεγγύης και μοιράσματος ήταν κάποια από τα στοιχεία που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του οράματος για τη δημιουργία του ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π. Το ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π, μέσα από τη προσπάθεια της δικής του σύνθεσης έχει προβεί στην επιλογή κατάλληλων ψυχοθεραπευτικών ρευμάτων (Γνωσιακή – Συμπεριφορική, Συστημική, Σχεσιακή Ψυχαναλυτική, Gestalt Ψυχοδυναμική) προκειμένου να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους μια σφαιρική και ολοκληρωμένη γνώση καθώς και τεχνικές, οι οποίες περιλαμβάνουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων. Το γεγονός ότι ο Θεραπευτής εκπαιδεύεται σε τουλάχιστον δύο προσεγγίσεις του δίνει την δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτος και να αγκαλιάζει το όλον του θεραπευόμενου. «Στην καρδιά της ψυχοθεραπευτικής σύνθεσης βρίσκονται τα σημαντικότερα ερευνητικά ευρήματα, που παρόλες τις ποικίλες θεωρητικές λογικές και τις προσεγγίσεις των διαφορετικών σχολών ψυχοθεραπείας, παράγουν όμοια αποτελέσματα.» (Barth et al., 2013). Αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες των ειδικών Ψυχικής Υγείας και μέσα από την κλινική μας εμπειρία αναδύθηκε η ανάγκη εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και εποπτείας στον χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φορέα

 • Τοποθεσία
  Ελλάδα
 • Τηλέφωνο
  211- 1821633
 • Γλώσσα
  Ελληνικά
 • Ημερομηνία Έναρξης
  11/01/2025
 • Ιστοσελίδα Φορέα
  Προβολή

Σχετικά Προγράμματα

Δείτε και άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απο την κατηγορία Συμβουλευτική.