thumb-1223

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Ψυχολογίας

Γενική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Η φοίτηση στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οδηγεί σε πτυχίο Ψυχολογίας. Οι κάτοχοι πτυχίου Ψυχολογίας δικαιούνται να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου (Ν. 991/1979, Ν. 2646/1998 και Ν. 3919/2011).

Η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται με την εγγραφή και αποβάλλεται με τη λήψη του πτυχίου.

Τα μαθήματα διακρίνονται σε υποχρεωτικά και κατ’ επιλογή. Ως υποχρεωτικά χαρακτηρίζονται τα μαθήματα στα οποία η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση είναι υποχρεωτική για το σύνολο των φοιτητών. Ως μαθήματα κατ’ επιλογή χαρακτηρίζονται τα μαθήματα εκείνα από τα οποία ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει ορισμένα, ώστε να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. Ας σημειωθεί ότι η παρουσία στις διαλέξεις αποτελεί ακαδημαϊκή υποχρέωση των φοιτητών, παρόλο που δεν ελέγχεται. Η συστηματική παρακολούθηση των μαθημάτων, η συμμετοχή στα σεμινάρια και η άμεση επικοινωνία με τους διδάσκοντες είναι απολύτως απαραίτητες για την κατάρτιση των φοιτητών και δεν υποκαθίσταται με ηλεκτρονικά ή άλλα βοηθήματα που έχουν αποκλειστικά συμπληρωματικό χαρακτήρα.

Το Τμήμα Ψυχολογίας έχει ως κύριο σκοπό την εκπαίδευση ψυχολόγων, ικανών να εργαστούν στη διδασκαλία, στην έρευνα και στις πρακτικές εφαρμογές της Ψυχολογίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή γενικών και ειδικών επιστημονικών γνώσεων, με την κατάρτιση των φοιτητών σε θέματα επιστημονικής μεθοδολογίας και αξιολόγησης, με την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και με την υλοποίηση πρακτικής άσκησης στο τελευταίο έτος των σπουδών τους.

Ειδικότερα, το Τμήμα Ψυχολογίας έχει τους εξής στόχους:

  • την καλλιέργεια και προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης της Ψυχολογίας,
  • τη διάχυση και την αξιοποίηση της τεκμηριωμένης ψυχολογικής γνώσης, και
  • την παροχή ψυχολογικής κατάρτισης στους φοιτητές και στους πτυχιούχους των καθηγητικών Τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Η υλοποίηση των παραπάνω στόχων συμβάλλει στη βελτίωση της ευημερίας και της ψυχικής υγείας ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών και τη λήψη πτυχίου οι φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας πρέπει να συγκεντρώσουν 240 πιστωτικές μονάδες ECTS και 172 διδακτικές μονάδες, οι οποίες προκύπτουν από τις εξής διδακτικές δραστηριότητες:

  • 21 υποχρεωτικά μαθήματα Ψυχολογίας (105 ECTS, 63 ΔΜ)
  • 20 κατ’ επιλογή μαθήματα Ψυχολογίας (80 ECTS, 60 ΔΜ)
  • 9 κατ’ επιλογή μαθήματα άλλων Τμημάτων (27 ECTS, 27 ΔΜ)
  • Πρακτική άσκηση σε ιδρύματα και φορείς της εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (12 ECTS, 10 ΔΜ)
  • Πτυχιακή εργασία πάνω σε ψυχολογικό ερευνητικό θέμα (16 ECTS, 12 ΔΜ) ή, εναλλακτικά, 4 κατ’ επιλογή μαθήματα Ψυχολογίας, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε ισοδύναμο αριθμό πιστωτικών και διδακτικών μονάδων.

Η αξιολόγηση της επίδοσης των φοιτητών γίνεται με αριθμητική βαθμολογική κλίμακα (1 έως 10). Εξαίρεση αποτελεί η πρακτική άσκηση, η οποία αξιολογείται με ποιοτικό χαρακτηρισμό (Επιτυχώς/Μη επιτυχώς). Για τον υπολογισμό του βαθμού πτυχίου λαμβάνονται υπ’ όψιν οι βαθμοί όλων των μαθημάτων που αξιολογούνται αριθμητικά, με βαρύτητα ανάλογη των ECTS που τους αντιστοιχούν.

Καθώς η πρακτική άσκηση και η (προαιρετική) πτυχιακή εργασία είναι σύνθετες διαδικασίες που εμπλέκουν τρίτα μέρη εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας (π.χ. ερευνητικοί συμμετέχοντες, επαγγελματίες ψυχολόγοι και φορείς), διέπονται από εσωτερικούς κανονισμούς και οδηγίες, ως εξής:

Το παραπάνω πρόγραμμα σπουδών είναι ενεργό από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και εξής για το σύνολο των φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας. Αναλυτικές πληροφορίες για τους σκοπούς και τους στόχους του προγράμματος σπουδών, το περιεχόμενο των μαθημάτων, τους διδάσκοντες, την οργάνωση των σπουδών και το ενδεικτικό πρόγραμμα μαθημάτων ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο περιλαμβάνονται στον Οδηγό Σπουδών.

Η εισαγωγή των φοιτητών γίνεται μέσα από τις πανελλήνιες και τις κατατακτήριες εξετάσεις.

Η φοίτηση στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οδηγεί σε πτυχίο Ψυχολογίας. Οι κάτοχοι πτυχίου Ψυχολογίας δικαιούνται να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου (Ν. 991/1979, Ν. 2646/1998 και Ν. 3919/2011).

Ως Ψυχολόγος με άδεια άσκησης επαγγέλματος μπορεί να απασχοληθεί επαγγελματικά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε διάφορους κλάδους της Ψυχολογίας.

Δωρεάν

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών χορηγεί πτυχίο Ψυχολογίας μετά από επιτυχή φοίτηση τουλάχιστον οκτώ (8) εξαμήνων. Οι κάτοχοι πτυχίου Ψυχολογίας μπορούν να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου (Ν.991/79, Ν.2646/98 και Ν.3919/11 ΦΕΚ 32). Το Τμήμα Ψυχολογίας έχει ως κύριο σκοπό την εκπαίδευση ψυχολόγων, ικανών να εργαστούν στη διδασκαλία, στην έρευνα και στις πρακτικές εφαρμογές της Ψυχολογίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή γενικών και ειδικών επιστημονικών γνώσεων, με την κατάρτιση των φοιτητών σε θέματα επιστημονικής μεθοδολογίας και αξιολόγησης, με την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και με την υλοποίηση πρακτικής άσκησης στο τελευταίο έτος των σπουδών τους. Ειδικότερα, το Τμήμα Ψυχολογίας έχει τους εξής στόχους: 1) την καλλιέργεια και προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης της Ψυχολογίας, 2) τη διάχυση και την αξιοποίηση της τεκμηριωμένης ψυχολογικής γνώσης, και 3) την παροχή ψυχολογικής κατάρτισης στους φοιτητές και στους πτυχιούχους των καθηγητικών Τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η υλοποίηση των παραπάνω στόχων συμβάλλει στη βελτίωση της ευημερίας και της ψυχικής υγείας ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής τάξης, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής.

  • Διάρκεια
    4 έτη
  • Τοποθεσία
    ΑΘήνα
  • Τηλέφωνο
    210 727 7965
  • Γλώσσα
    Ελληνικά
  • Ημερομηνία Έναρξης
    01/09/2024
  • Πιστοποίηση
    Ναί
  • Ιστοσελίδα Φορέα
    Προβολή

Σχετικά Προγράμματα

Δείτε και άλλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απο την κατηγορία Προπτυχιακά Ψυχολογίας.